Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe ptysie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 947282" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]49834[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 1 szklanka (250ml) mąki (wsypać kakao i dopiero uzupełnić mąką do pełnej szklanki)</p><p>* 2 łyżki kakao (z małą górką)</p><p>* 250 ml wody</p><p>* 110 g masła</p><p>* 1/2 łyżki cukry</p><p>* szczypta soli</p><p>* 4 jajka</p><p></p><p><em><strong>Krem czekoladowy:</strong></em></p><p></p><p>* 375 - 380 ml mleka</p><p>* 4 żółtka</p><p>* 2 łyżki cukru</p><p>* 4 łyżki mąki (z górką)</p><p>* 100 g białej czekolady</p><p>* 375 - 380 ml śmietanki kremówki (36%)</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy</p><p>* 1,5 łyżeczki żelatyny</p><p>* 3 łyżki wody (dla rozpuszczenia żelatyny)</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong> Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.</p><p>Do rondla wlać wodę i dodać masło, sól i cukier. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie i z porotem ustawić na ogniu. Gotować, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. </p><p>Zdjąć z ognia i mieszać aż do lekkiego przestudzenia. Teraz dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta.</p><p>Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie na blachę, w odstępie ok. 2 cm. </p><p>Pieczemy ok. 35-40 minut.</p><p>Po tym czasie, wyjąć blachę z ptysiami z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy) i odcinamy z ptysiów czapeczki (tak gdzieś na 1/3 wysokości), które układamy obok ptysiów i ponownie wsuwamy blachę do piekarnika na ok. 5 - 8 minut, aby ciasto dobrze wyschło.</p><p>Wystudzone napełniamy <strong>kremem</strong></p><p></p><p>Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić do zagotowania. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę i cukier. Do mieszaniny wlać cieniutkim strumieniem wrzące mleko, ciągle mieszając. Następnie ustawić na ogniu i podgrzewać (nie gotować) ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, i wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałeczki. Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady. Przykryć masę folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. </p><p>Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić, podgrzewając</p><p>Zimną śmietanę dobrze ubić i połączyć z masą budyniową (masę dodawać stopniowo). Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw ją zahartować, dodając po 1 łyżce masy i energicznie mieszając a następnie połączyć z masą)</p><p>Kremem napełniamy ptysie/eklerki</p><p></p><p>[ATTACH=full]49835[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 947282, member: 4258"] [ATTACH=full]49834[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 1 szklanka (250ml) mąki (wsypać kakao i dopiero uzupełnić mąką do pełnej szklanki) * 2 łyżki kakao (z małą górką) * 250 ml wody * 110 g masła * 1/2 łyżki cukry * szczypta soli * 4 jajka [I][B]Krem czekoladowy:[/B][/I] * 375 - 380 ml mleka * 4 żółtka * 2 łyżki cukru * 4 łyżki mąki (z górką) * 100 g białej czekolady * 375 - 380 ml śmietanki kremówki (36%) * 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy * 1,5 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki wody (dla rozpuszczenia żelatyny) [B]Wykonanie:[/B] [B]Ciasto:[/B] Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondla wlać wodę i dodać masło, sól i cukier. Zagotować, zdjąć z ognia i wsypać mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać dokładnie i z porotem ustawić na ogniu. Gotować, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Zdjąć z ognia i mieszać aż do lekkiego przestudzenia. Teraz dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ptysie na blachę, w odstępie ok. 2 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut. Po tym czasie, wyjąć blachę z ptysiami z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy) i odcinamy z ptysiów czapeczki (tak gdzieś na 1/3 wysokości), które układamy obok ptysiów i ponownie wsuwamy blachę do piekarnika na ok. 5 - 8 minut, aby ciasto dobrze wyschło. Wystudzone napełniamy [B]kremem[/B] Do rondla wlać 1 szklankę mleka i postawić do zagotowania. Do pozostałego mleka dodać żółtka, mąkę i cukier. Do mieszaniny wlać cieniutkim strumieniem wrzące mleko, ciągle mieszając. Następnie ustawić na ogniu i podgrzewać (nie gotować) ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia, i wrzucić czekoladę połamaną na małe kawałeczki. Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady. Przykryć masę folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia, a następnie rozpuścić, podgrzewając Zimną śmietanę dobrze ubić i połączyć z masą budyniową (masę dodawać stopniowo). Na samym końcu dodać rozpuszczoną żelatynę (najpierw ją zahartować, dodając po 1 łyżce masy i energicznie mieszając a następnie połączyć z masą) Kremem napełniamy ptysie/eklerki [ATTACH=full]49835[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Czekoladowe ptysie
Top
Bottom