- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Kilogram wiśni wydrylować
Wrzucić je na patelnię z :
3/4 szklanki wody,
3/4 szklanki cukru,
kopiastą łyżką kakao,
kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego,
2 i 1/2 łyżkami skrobi kukurydzianej
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Wymieszać.
Łyżką cedzakową (chodzi o to, żeby wiśnie nieco osączyć z sosu) przekładać wiśnie do żaroodpornego naczynia.
Przykryć kruszonką
KRUSZONKA
4 łyżki masła, w miare miękkiego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
Trochę posiekanych orzechów nerkowca i płatków kokosowych (http://www.smaczny.pl/sklep/zdjecia/prod3046.jpg)
Wsio ładnie łapkami wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki
Piec około 20 – 30 minut . Można zrumienić pod grilem.
Pozostały po wiśniach sos wlać z powrotem na patelnię (można go przetrzeć przez sito.. gdyby pływały w nim kawałki owoców), podgrzać dodając jeszcze ciut gorzkiej czekolady.
Podawać z sosem (niekoniecznie)
Wrzucić je na patelnię z :
3/4 szklanki wody,
3/4 szklanki cukru,
kopiastą łyżką kakao,
kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego,
2 i 1/2 łyżkami skrobi kukurydzianej
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Wymieszać.
Łyżką cedzakową (chodzi o to, żeby wiśnie nieco osączyć z sosu) przekładać wiśnie do żaroodpornego naczynia.
Przykryć kruszonką
KRUSZONKA
4 łyżki masła, w miare miękkiego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
Trochę posiekanych orzechów nerkowca i płatków kokosowych (http://www.smaczny.pl/sklep/zdjecia/prod3046.jpg)
Wsio ładnie łapkami wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki
Piec około 20 – 30 minut . Można zrumienić pod grilem.
Pozostały po wiśniach sos wlać z powrotem na patelnię (można go przetrzeć przez sito.. gdyby pływały w nim kawałki owoców), podgrzać dodając jeszcze ciut gorzkiej czekolady.
Podawać z sosem (niekoniecznie)

Ostatnią edycję dokonał moderator: