Czekoladowe wiśnie pod kokosową kruszonką

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Kilogram wiśni wydrylować
Wrzucić je na patelnię z :

3/4 szklanki wody,
3/4 szklanki cukru,
kopiastą łyżką kakao,
kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego,
2 i 1/2 łyżkami skrobi kukurydzianej

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz, dusić 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec duszenia wrzucić kilka kostek gorzkiej czekolady. Wymieszać.

Łyżką cedzakową (chodzi o to, żeby wiśnie nieco osączyć z sosu) przekładać wiśnie do żaroodpornego naczynia.
Przykryć kruszonką

KRUSZONKA
4 łyżki masła, w miare miękkiego
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
Trochę posiekanych orzechów nerkowca i płatków kokosowych (http://www.smaczny.pl/sklep/zdjecia/prod3046.jpg)

Wsio ładnie łapkami wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki

Piec około 20 – 30 minut . Można zrumienić pod grilem.

Pozostały po wiśniach sos wlać z powrotem na patelnię (można go przetrzeć przez sito.. gdyby pływały w nim kawałki owoców), podgrzać dodając jeszcze ciut gorzkiej czekolady.

Podawać z sosem (niekoniecznie)

IMG_1214%20copy.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy