Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe z serowo-kokosowymi kulkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 983161" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]53023[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki :</strong></p><p></p><p><em><strong>Ciasto:</strong></em></p><p></p><p>* 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)</p><p>* 100 g cukru (podzielić na dwie części)</p><p>* 50 g gorzkiej czekolady (miałam 70% kakao)</p><p>* 3 łyżki mąki tortowej</p><p>* 2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>* 2 łyżki kakao</p><p>* szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki)</p><p>* szczypta soli</p><p></p><p><em><strong>Masa serowo-kokosowa:</strong></em></p><p></p><p>* 250 g sera trzykrotnie mielonego</p><p>* 1 jajko</p><p>* 80 g wiórek kokosowych</p><p>* 50 g cukru</p><p></p><p><em><strong>Polewa:</strong></em></p><p></p><p>* 125 ml mleka</p><p>* 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao)</p><p>* 3 łyżki cukru (z górką)</p><p>* 30 g masła</p><p></p><p></p><p>Masa serowo-kokosowa: wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć ze sobą w misce i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie wyjąć z lodówki i mokrymi rękami uformować kulki, które należy ułożyć na dnie tortownicy o średnicy<strong> 20 - 22cm</strong> (ja robiłam w 20cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas wykonania ciasta czekoladowego.</p><p></p><p>Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę (do białości). Czekoladę rozpuścić, przestudzić i delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Piana powinna być sztywna i szklista. Jedną łyżkę (z czubem) piany dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać a następnie dodawać masę do piany, bardzo delikatnie mieszając. Na koniec dodać przesiewając, mieszaninę mąki i kakao i ponownie wymieszać.</p><p>Piekarnik nagrzać do 175 stopni</p><p>Wyjąć tortownicę z kulkami z lodówki i na wierzch kulek wylać ciasto. Wyrównać i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut</p><p></p><p>Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie polać polewą (duuuuuużo jej wychodzi i jest pyszna) : Mleko, cukier i masło wrzucić do rondelka, który należy postawić na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania i mieszając gotować ok 3 - 5 minut. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania błyszczącej, jednorodnej polewy. Gorącą polewę wylać na wierzch ciasta.</p><p></p><p>Przepis wzięłam od <a href="http://vitoria.livejournal.com/107326.html" target="_blank"><strong>Vitorii</strong></a>, z moimi zmianami</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 983161, member: 4258"] [ATTACH=full]53023[/ATTACH] [B]Składniki :[/B] [I][B]Ciasto:[/B][/I] * 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) * 100 g cukru (podzielić na dwie części) * 50 g gorzkiej czekolady (miałam 70% kakao) * 3 łyżki mąki tortowej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 2 łyżki kakao * szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/3 płaskiej łyżeczki) * szczypta soli [I][B]Masa serowo-kokosowa:[/B][/I] * 250 g sera trzykrotnie mielonego * 1 jajko * 80 g wiórek kokosowych * 50 g cukru [I][B]Polewa:[/B][/I] * 125 ml mleka * 150 g gorzkiej czekolady (70% kakao) * 3 łyżki cukru (z górką) * 30 g masła Masa serowo-kokosowa: wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć ze sobą w misce i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie wyjąć z lodówki i mokrymi rękami uformować kulki, które należy ułożyć na dnie tortownicy o średnicy[B] 20 - 22cm[/B] (ja robiłam w 20cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie wstawić do lodówki na czas wykonania ciasta czekoladowego. Żółtka ubić z połową cukru na gęstą i puszystą masę (do białości). Czekoladę rozpuścić, przestudzić i delikatnie połączyć z ubitymi żółtkami. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Piana powinna być sztywna i szklista. Jedną łyżkę (z czubem) piany dodać do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać a następnie dodawać masę do piany, bardzo delikatnie mieszając. Na koniec dodać przesiewając, mieszaninę mąki i kakao i ponownie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Wyjąć tortownicę z kulkami z lodówki i na wierzch kulek wylać ciasto. Wyrównać i wstawić do piekarnika na ok. 30 minut Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie polać polewą (duuuuuużo jej wychodzi i jest pyszna) : Mleko, cukier i masło wrzucić do rondelka, który należy postawić na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania i mieszając gotować ok 3 - 5 minut. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną czekoladę. Mieszając, doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania błyszczącej, jednorodnej polewy. Gorącą polewę wylać na wierzch ciasta. Przepis wzięłam od [URL="http://vitoria.livejournal.com/107326.html"][B]Vitorii[/B][/URL], z moimi zmianami [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Czekoladowe z serowo-kokosowymi kulkami
Top
Bottom