Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekoladowy creme brulee
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Kiiri" data-source="post: 1090976" data-attributes="member: 5590"><p>[ATTACH=full]61103[/ATTACH]</p><p></p><p>Przepis pochodzi z ksiazki Pure Chocolate a znalazlam go tutaj: <a href="http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01/dark-chocolate-creme-brulee.html" target="_blank">http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01...eme-brulee.html</a></p><p></p><p>5 zoltek</p><p>4 lyzki cukru + na skarmelizowanie wierzchu</p><p>500ml tlustej smietanki</p><p>1/2 laski wanilii (dalam lyzeczke przecieru z wanilii) </p><p>125g ciemnej czekolady (70% kakao) polamanej na kawalki</p><p></p><p>Z tych porcji wyszlo mi 6 takich szerokich ramekinow jak na zdjeciu</p><p></p><p>1. Piekarnik rozgrzac do 150C. Przygotowac duza, z kilkucentymetrowymi brzegami blache do pieczenia (bedzie potrzebna do kapieli wodnej)</p><p>2. Zoltka roztrzepac z 2 lyzkami cukru. Delikatnie, tak by nie powstalo duzo pecherzykow powietrza</p><p>3. Podgrzac smietane 2 lyzki cukru i laske wanilii. Gdy zacznie sie delikatnie pienic, zredukowac ogien, dodac czekolade i mieszac do rozpuszczenia. </p><p>4. Zdjac z ognia, wyjac laske wanilii (ziarenka zeskrobac i wrzucic do mikstury), lekko przestudzic.</p><p>5. Wolno przelewac niewielkie ilosci smietanki do zoltek i dobrze wymieszac zanim doleje sie kolejna porcje.</p><p>6. Przelac wszystko przez drobne sitko do ramekinow. Ramekiny wstawic do blachy i zalac goraca woda tak by siegala conajmniej polowy ramekinow - ja zalalam tak by woda byla rowna z poziomem kremu.</p><p>7. Wstawic do piekarnika i piec az sie zetnie - z moja wielkoscia ramekinow wystarczylo mi 25min.</p><p>8. Wyjac, ochlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki - najlepiej na noc</p><p>9. Przed podaniem posypac cukrem i skarmelizowac go palnikiem lub w piekaniku pod grilem. Wstawic jeszcze na chwile do lodowki.</p><p></p><p>SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kiiri, post: 1090976, member: 5590"] [ATTACH=full]61103[/ATTACH] Przepis pochodzi z ksiazki Pure Chocolate a znalazlam go tutaj: [URL="http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01/dark-chocolate-creme-brulee.html"]http://notsohumblepie.blogspot.com/2010/01...eme-brulee.html[/URL] 5 zoltek 4 lyzki cukru + na skarmelizowanie wierzchu 500ml tlustej smietanki 1/2 laski wanilii (dalam lyzeczke przecieru z wanilii) 125g ciemnej czekolady (70% kakao) polamanej na kawalki Z tych porcji wyszlo mi 6 takich szerokich ramekinow jak na zdjeciu 1. Piekarnik rozgrzac do 150C. Przygotowac duza, z kilkucentymetrowymi brzegami blache do pieczenia (bedzie potrzebna do kapieli wodnej) 2. Zoltka roztrzepac z 2 lyzkami cukru. Delikatnie, tak by nie powstalo duzo pecherzykow powietrza 3. Podgrzac smietane 2 lyzki cukru i laske wanilii. Gdy zacznie sie delikatnie pienic, zredukowac ogien, dodac czekolade i mieszac do rozpuszczenia. 4. Zdjac z ognia, wyjac laske wanilii (ziarenka zeskrobac i wrzucic do mikstury), lekko przestudzic. 5. Wolno przelewac niewielkie ilosci smietanki do zoltek i dobrze wymieszac zanim doleje sie kolejna porcje. 6. Przelac wszystko przez drobne sitko do ramekinow. Ramekiny wstawic do blachy i zalac goraca woda tak by siegala conajmniej polowy ramekinow - ja zalalam tak by woda byla rowna z poziomem kremu. 7. Wstawic do piekarnika i piec az sie zetnie - z moja wielkoscia ramekinow wystarczylo mi 25min. 8. Wyjac, ochlodzic do temperatury pokojowej i wstawic do lodowki - najlepiej na noc 9. Przed podaniem posypac cukrem i skarmelizowac go palnikiem lub w piekaniku pod grilem. Wstawic jeszcze na chwile do lodowki. SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Czekoladowy creme brulee
Top
Bottom