- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1 szkl ryżu
2 szkl wody
2 łyżki masła
1/4 szkl cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej/ kukurydzianej
2 szkl mleka
2 żółtka
85 g czekolady drobno posiekanej
1 szkl ryżu ugotować na wodzie z dodatkiem masła.
Wymieszać cukier i mąki, dodać do gorącego ryżu. Dolać mleko, masę zagotować. Masę gotować.
Ubić żółtka, dodać 1 szkl gorącej masy, wymieszać i dodać do reszty ryżu. Wymieszać i zagotować do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się składników.
Wymieszać można dokładnie lub trochę mniej. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wklepałam, bo wyszukiwarka nie wykazała zbyt wiele przepisów na ryżowe słodkości.
2 szkl wody
2 łyżki masła
1/4 szkl cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej/ kukurydzianej
2 szkl mleka
2 żółtka
85 g czekolady drobno posiekanej
1 szkl ryżu ugotować na wodzie z dodatkiem masła.
Wymieszać cukier i mąki, dodać do gorącego ryżu. Dolać mleko, masę zagotować. Masę gotować.
Ubić żółtka, dodać 1 szkl gorącej masy, wymieszać i dodać do reszty ryżu. Wymieszać i zagotować do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia się składników.
Wymieszać można dokładnie lub trochę mniej. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wklepałam, bo wyszukiwarka nie wykazała zbyt wiele przepisów na ryżowe słodkości.
Ostatnią edycję dokonał moderator: