- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
z "Kuchennej półeczki - "Czekolada"
Żaroodporne naczynie (pojemność 850 ml) posmarować masłem
Do rondla wlać 300 ml mleka, dodać 75 g gorzkiej czekolady. Podgrzewać na małym ogniu
Az czekolada się rozpuści (masa nie będzie gładka, nie przejmować się)
Przestudzić
Wlać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Utrzeć 100 g masła z 100 g cukru. Przesiać: 150 g mąki, 1 i ¼ łyżeczki proszku do
pieczenia i 2 łyżki kakao. Dodać do utartego masła.
Wlać mleko z czekoladą. Dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem.
Ciasto przelać do przygotowanego naczynia
Zrobić sos:
Zagotować 300 ml wody
Wymieszać 3 łyżki kakao w proszku (u nas aromatyzowane owocami leśnymi), z 4 łyżkami
brązowego cukru. Wlać nieco wody, mieszać aż masa będzie gładka. Wlać resztę wody.
Całość wylać NA SUROWE ciasto
NIE MIESZAĆ.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Piec ok. 40 minut
PS. Ja się trochę przestraszyłam ilości sosu jaką miałam wylać na ciasto. Więc ją nieco
ograniczyłam. Zupełnie niepotrzebnie.
Żaroodporne naczynie (pojemność 850 ml) posmarować masłem
Do rondla wlać 300 ml mleka, dodać 75 g gorzkiej czekolady. Podgrzewać na małym ogniu
Az czekolada się rozpuści (masa nie będzie gładka, nie przejmować się)
Przestudzić
Wlać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Utrzeć 100 g masła z 100 g cukru. Przesiać: 150 g mąki, 1 i ¼ łyżeczki proszku do
pieczenia i 2 łyżki kakao. Dodać do utartego masła.
Wlać mleko z czekoladą. Dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem.
Ciasto przelać do przygotowanego naczynia
Zrobić sos:
Zagotować 300 ml wody
Wymieszać 3 łyżki kakao w proszku (u nas aromatyzowane owocami leśnymi), z 4 łyżkami
brązowego cukru. Wlać nieco wody, mieszać aż masa będzie gładka. Wlać resztę wody.
Całość wylać NA SUROWE ciasto
NIE MIESZAĆ.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Piec ok. 40 minut
PS. Ja się trochę przestraszyłam ilości sosu jaką miałam wylać na ciasto. Więc ją nieco
ograniczyłam. Zupełnie niepotrzebnie.
