Czekoladowy pudding z sosem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
z "Kuchennej półeczki - "Czekolada"

Żaroodporne naczynie (pojemność 850 ml) posmarować masłem

Do rondla wlać 300 ml mleka, dodać 75 g gorzkiej czekolady. Podgrzewać na małym ogniu
Az czekolada się rozpuści (masa nie będzie gładka, nie przejmować się)
Przestudzić
Wlać pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Utrzeć 100 g masła z 100 g cukru. Przesiać: 150 g mąki, 1 i ¼ łyżeczki proszku do
pieczenia i 2 łyżki kakao. Dodać do utartego masła.
Wlać mleko z czekoladą. Dokładnie utrzeć, najlepiej mikserem.

Ciasto przelać do przygotowanego naczynia

Zrobić sos:
Zagotować 300 ml wody
Wymieszać 3 łyżki kakao w proszku (u nas aromatyzowane owocami leśnymi), z 4 łyżkami
brązowego cukru. Wlać nieco wody, mieszać aż masa będzie gładka. Wlać resztę wody.
Całość wylać NA SUROWE ciasto
NIE MIESZAĆ.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Piec ok. 40 minut



PS. Ja się trochę przestraszyłam ilości sosu jaką miałam wylać na ciasto. Więc ją nieco
ograniczyłam. Zupełnie niepotrzebnie.

L882XkxeSi9jTxHdrX.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy