Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Czernina*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 975482" data-attributes="member: 422"><p>Zupa będąca w naszej rodzinie od zawsze, gotowana przez Babcię, która pochodzi z Kujaw. Zupa kontrowersyjna trochę, ale naprawdę przesmaczna.</p><p></p><p>150-200 ml krwi kaczej</p><p>porcja kaczki, nie musi być cała, wystarczą dwie szyjki lub coś w tym stylu, jeśli są dostępne, to również podroby</p><p>seler</p><p>pietruszka (korzeń)</p><p>jabłko</p><p>wiśnie z kompotu</p><p>dużo majeranku</p><p>15-20 goździków</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>cukier</p><p>ocet</p><p>łyżka mąki</p><p></p><p></p><p>Zagotować trzeba wodę z obraną pietruszką, selerem, sporą garścią majeranku, goździkami. Kiedy się zagotuje, włożyć mięso. Pogotować, aż mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w ćwiartki jabłka (oczywiście gniazda nasienne powinny być usunięte), wiśnie (połowa porcji z półlitrowego słoika kompotu), pogotować jeszcze około pół godziny.</p><p>W międzyczasie krew wymieszać dokładnie z pełną łyżką mąki (jeśli 200 ml, to nawet z czubatą) tak, żeby nie było grudek. Przed wlaniem krwi do zupy wlać do garnka łyżkę octu spirytusowego, zdjąć garnek z ognia, krew wlać dopiero, aż przestanie wrzeć. Przy wlewaniu intensywnie mieszać, postawić na ogień i chwilę zagotować. Wlewanie krwi jest najniebezpieczniejszym momentem, bo czasem ta krew się warzy. Dla pewności można przed wlaniem do krwi dodać pół łyżeczki octu.</p><p>po zagotowaniu wyłączyć zupę, dodać do smaku cukier (tu wg uznania).</p><p></p><p>Zazwyczaj czerninę podaje się z kluskami ziemniaczanymi (z surowych ziemniaków), albo z łazankami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 975482, member: 422"] Zupa będąca w naszej rodzinie od zawsze, gotowana przez Babcię, która pochodzi z Kujaw. Zupa kontrowersyjna trochę, ale naprawdę przesmaczna. 150-200 ml krwi kaczej porcja kaczki, nie musi być cała, wystarczą dwie szyjki lub coś w tym stylu, jeśli są dostępne, to również podroby seler pietruszka (korzeń) jabłko wiśnie z kompotu dużo majeranku 15-20 goździków sól pieprz cukier ocet łyżka mąki Zagotować trzeba wodę z obraną pietruszką, selerem, sporą garścią majeranku, goździkami. Kiedy się zagotuje, włożyć mięso. Pogotować, aż mięso będzie prawie miękkie, dodać pokrojone w ćwiartki jabłka (oczywiście gniazda nasienne powinny być usunięte), wiśnie (połowa porcji z półlitrowego słoika kompotu), pogotować jeszcze około pół godziny. W międzyczasie krew wymieszać dokładnie z pełną łyżką mąki (jeśli 200 ml, to nawet z czubatą) tak, żeby nie było grudek. Przed wlaniem krwi do zupy wlać do garnka łyżkę octu spirytusowego, zdjąć garnek z ognia, krew wlać dopiero, aż przestanie wrzeć. Przy wlewaniu intensywnie mieszać, postawić na ogień i chwilę zagotować. Wlewanie krwi jest najniebezpieczniejszym momentem, bo czasem ta krew się warzy. Dla pewności można przed wlaniem do krwi dodać pół łyżeczki octu. po zagotowaniu wyłączyć zupę, dodać do smaku cukier (tu wg uznania). Zazwyczaj czerninę podaje się z kluskami ziemniaczanymi (z surowych ziemniaków), albo z łazankami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Czernina*
Top
Bottom