Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Czerwona kapusta gotowana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 869489" data-attributes="member: 4167"><p>Główkę kapusty szatkuję jak na bigos i wrzucam do garnka, w którym wcześniej zagotowuję kilka szklanek wody z płaską łyżką (może być niepełna) soli.</p><p>Mieszam, by woda sparzyła kapustę. Kapusta po chwili troszkę opadnie.</p><p>Pozostawiam kilkanaście minut na niewielkim płomieniu, żeby kapusta zmiękła (ja pozostawiam lekko jędrną).</p><p>Kiedy kapusta ma odpowiednią twardość/miękkość (wg własnego gustu), wówczas wlewam do garnka trochę soku cytrynowego lub wsypuję troszkę kwasku w proszku. Po wymieszaniu kapusta powinna szybko odzyskać piękny rubinowy kolor, który podczas gotowania staje się szaro-sino-fioletowy.</p><p>Kiedy kapucha już ma ładną barwę, wtedy wylewam zawartość garnka na sito i odcedzam, ale nie czekam, aby kompletnie odciekła.</p><p>Przekładam kapustę ponownie do garnka, w którym się gotowała, dolewam oleju, dokładam sporo posiekanej cebulki (może być czerwona) lub np. szczypiorku. Doprawiam cukrem, pieprzem, sokiem cytrynowym i ew. odrobinką soli.</p><p>Mieszam dokładnie i odstawiam do przestygnięcia, po czym wstawiam do lodówki.</p><p></p><p>Moja rodzina woli na zimno, ale i na ciepło jest niezła. </p><p></p><p>Można do zimnej surówki zetrzeć jabłuszko lub dodać koperku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 869489, member: 4167"] Główkę kapusty szatkuję jak na bigos i wrzucam do garnka, w którym wcześniej zagotowuję kilka szklanek wody z płaską łyżką (może być niepełna) soli. Mieszam, by woda sparzyła kapustę. Kapusta po chwili troszkę opadnie. Pozostawiam kilkanaście minut na niewielkim płomieniu, żeby kapusta zmiękła (ja pozostawiam lekko jędrną). Kiedy kapusta ma odpowiednią twardość/miękkość (wg własnego gustu), wówczas wlewam do garnka trochę soku cytrynowego lub wsypuję troszkę kwasku w proszku. Po wymieszaniu kapusta powinna szybko odzyskać piękny rubinowy kolor, który podczas gotowania staje się szaro-sino-fioletowy. Kiedy kapucha już ma ładną barwę, wtedy wylewam zawartość garnka na sito i odcedzam, ale nie czekam, aby kompletnie odciekła. Przekładam kapustę ponownie do garnka, w którym się gotowała, dolewam oleju, dokładam sporo posiekanej cebulki (może być czerwona) lub np. szczypiorku. Doprawiam cukrem, pieprzem, sokiem cytrynowym i ew. odrobinką soli. Mieszam dokładnie i odstawiam do przestygnięcia, po czym wstawiam do lodówki. Moja rodzina woli na zimno, ale i na ciepło jest niezła. Można do zimnej surówki zetrzeć jabłuszko lub dodać koperku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Czerwona kapusta gotowana
Top
Bottom