- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
2 kwaśne jabłka
duża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 5 cm świeżego imbiru
3 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru - najlepiej trzcinowego
po szczypcie - mielonego cynamonu, kolendry, gałki muszkatołowej
kilka goździków
1 szkl. wody
sól. pieprz
Wykonanie:
1. Kapustę umyć i drobno posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Imbir obrać i drobno posiekać z obranym czosnkiem.
2. Kapustę smażyć na oleju z cebulą przez 5-7 minut.
3. Dodać imbir z czosnkiem i dalej smażyć.
4. Dodać ocet, cukier, przyprawy i szklankę wody, dokładnie wymieszać, dodać jabłka. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć.
Smacznego!
1 kg czerwonej kapusty
2 kwaśne jabłka
duża cebula
3 ząbki czosnku
ok. 5 cm świeżego imbiru
3 łyżki oleju
4 łyżki octu winnego
1 łyżka cukru - najlepiej trzcinowego
po szczypcie - mielonego cynamonu, kolendry, gałki muszkatołowej
kilka goździków
1 szkl. wody
sól. pieprz
Wykonanie:
1. Kapustę umyć i drobno posiekać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Imbir obrać i drobno posiekać z obranym czosnkiem.
2. Kapustę smażyć na oleju z cebulą przez 5-7 minut.
3. Dodać imbir z czosnkiem i dalej smażyć.
4. Dodać ocet, cukier, przyprawy i szklankę wody, dokładnie wymieszać, dodać jabłka. Przykryć i zmniejszyć ogień. Gotować około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania posolić i popieprzyć.
Smacznego!