Czerwona kapusta z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis z miesięcznika "Ty i Ja" lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
mała główka 75 dkg - 1 kg kapusty czerwonej
3 - 4 spore kwaskowate jabłka
czubata łyżka smalcu lub smalcu gęsiego
1 duża cebula
1/2 małego listka laurowego
3 jagody jałowca
4 całe ziarnka czarnego pieprzu
1 gożdzik
czubata łyżka cukru
ocet winny do smaku
ew. łyżeczka maki ziemniaczanej
sól

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych przywiędłych liści, kroimy na ćwiartki i szatkujemy na cieniutkie paseczki. W rondlu rozgrzewamy smalec wieprzowy lub gęsi, dodajemy pokrojoną na cienkie talarki cebulę i dusimy bez dodawania wody tak długo, aż stanie się szklista. Wówczas do rondla wlewamy 3/4 szklanki wrzątku, dodając równocześnie listek, jałowiec, pieprz i gożdzik. Dodajemy jeszcze cukier i do smaku i trochę octu winnego. Po zagotowaniu próbujemy czy octu jest dość. Wywar powinien byc lekko kwaskowaty. Do gotującego sie wywaru wkładamy poszatkowaną kapustę oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i podzielone na ósemki jabłka. Kapustę dusimy na niezbyt wielkim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około godzinę. Kto lubi kapustę bardziej zawiesistą, może ją podprawić mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w 5 łyżkach zimnej wody. Ja, jesli to potrzebne, po prostu oprószam gotującą się kapustę płaską łyżką maki pszennej. Jednak weług mnie, oba te zabiegi są zbędne, jeśli kapuste dobrze wygotujemy z nadmiaru sosu. Przed podaniem kapustę jeszcze raz dokładnie przysmaczamy solą, octem winnym lub sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Powinna mieć winny smak. Podajemy do mięs pieczonych i pieczonej gęsi, a nawet kaczki.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy