Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Czerwona kapusta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="vana" data-source="post: 1164067" data-attributes="member: 12152"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Czerwona kapusta</strong></span></p><p>(Oryginalny przepis <a href="http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/kapusta_modra_czerwona" target="_blank">tu</a>, podaję z moimi zmianami)</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki:</strong></span></p><p>- mała główka kapusty czerwonej (ok. 1,5 kg)</p><p>ZALEWA:</p><p>- 5 szklanek wody</p><p>- 5 łyżek cukru</p><p>- 1 łyżka soli</p><p>- 1 łyżeczka cynamonu</p><p>- 5 liści laurowych</p><p>- 6 ziaren ziele angielskiego</p><p>- 3-4 goździki</p><p>- 1 szklanka octu</p><p></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Przygotowanie:</strong></span></p><p></p><p>Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać ocet.</p><p>Kapustę poszatkować, sparzyć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Odcedzić. Gdy lekko przestygnie, powkładać do słoików&#8722; nie ubijać .</p><p>Zalewę przecedzić przez sitko i ponalewać do słoików&#8722; tak, aby kapusta była przykryta. Pasteryzować 15&#8722;20 minut.</p><p></p><p>Z tych proporcji wyszło mi sześć słoików 0,72l. Po pasteryzacji studziłam je do góry nogami do całkowitego wystygnięcia.</p><p>Na poniższym zdjęciu razem z marynowanymi patisonami:</p><p>[ATTACH=full]66057[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="vana, post: 1164067, member: 12152"] [SIZE=18][B]Czerwona kapusta[/B][/SIZE] (Oryginalny przepis [URL="http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/kapusta_modra_czerwona"]tu[/URL], podaję z moimi zmianami) [SIZE=10][B]Składniki:[/B][/SIZE] - mała główka kapusty czerwonej (ok. 1,5 kg) ZALEWA: - 5 szklanek wody - 5 łyżek cukru - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cynamonu - 5 liści laurowych - 6 ziaren ziele angielskiego - 3-4 goździki - 1 szklanka octu [SIZE=10][B]Przygotowanie:[/B][/SIZE] Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) gotować 5 minut. Po wyłączeniu gazu wlać ocet. Kapustę poszatkować, sparzyć i gotować jeszcze ok. 10 minut. Odcedzić. Gdy lekko przestygnie, powkładać do słoików− nie ubijać . Zalewę przecedzić przez sitko i ponalewać do słoików− tak, aby kapusta była przykryta. Pasteryzować 15−20 minut. Z tych proporcji wyszło mi sześć słoików 0,72l. Po pasteryzacji studziłam je do góry nogami do całkowitego wystygnięcia. Na poniższym zdjęciu razem z marynowanymi patisonami: [ATTACH=full]66057[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Czerwona kapusta
Top
Bottom