- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
2 torebki ryżu
250 g mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 l soku pomidorowego
1/2 l wywaru z warzyw (może być kostka warzywna)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
sól
pieprz
cukier do smaku
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ugotowany ryż. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar z warzyw. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować ok. 20 minut, można uzupełnić wodą.
Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Można udekorować ziołami.

250 g mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 l soku pomidorowego
1/2 l wywaru z warzyw (może być kostka warzywna)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
sól
pieprz
cukier do smaku
Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie wrzucić je na rozgrzaną oliwę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ugotowany ryż. Smażyć chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomidorowy i wywar z warzyw. Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem. Gotować ok. 20 minut, można uzupełnić wodą.
Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami według uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać. Można udekorować ziołami.
