Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czerwone i czarne, sałatka z soczewicy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1738834" data-attributes="member: 1293"><p>Czarne i czerwone</p><p></p><p>Pyszna sałatka, może być podana i na zimno i na ciepło. Soczewica bieługa najbardziej nadaje się</p><p>do sałatek i takich dań, gdzie powinna zachować kształt. „Bieługę” trzeba gotować oddzielnie,</p><p>ponieważ przy gotowaniu farbuje.</p><p></p><p>250 ml czarnej soczewicy (bieługi)</p><p>1 duża papryka czerwona</p><p></p><p>1 biała cebula (sałatkowa)</p><p>1 łyżeczka czosnku w proszku</p><p>1-2 łyżki oleju do smażenia</p><p>Garść szczypiorku lub dymki</p><p>Natka kolendry</p><p>Sól</p><p>Sok cytrynowy</p><p>Jogurtowy sos z cytryną</p><p>3-4 łyżki jogurtu greckiego</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>1 rozdrobniony ząbek czosnku</p><p>Sok z połowy cytryny</p><p>Skórka otarta z cytryny</p><p></p><p>Paprykę i cebulę pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oleju, aż zmiękną. Pod koniec posolić.</p><p>Odstawić. Szczypiorek pokroić na 3-4 części, bardzo krótko podsmażyć na oleju osobno od papryki.</p><p>Soczewicę ugotować. Składniki sosu wymieszać. Soczewicę wymieszać z papryką i cebulą, doprawić sosem, dodać szczypiorek i natkę kolendry.</p><p></p><p>Dla "Magazyn Wileński", 2021</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1738834, member: 1293"] Czarne i czerwone Pyszna sałatka, może być podana i na zimno i na ciepło. Soczewica bieługa najbardziej nadaje się do sałatek i takich dań, gdzie powinna zachować kształt. „Bieługę” trzeba gotować oddzielnie, ponieważ przy gotowaniu farbuje. 250 ml czarnej soczewicy (bieługi) 1 duża papryka czerwona 1 biała cebula (sałatkowa) 1 łyżeczka czosnku w proszku 1-2 łyżki oleju do smażenia Garść szczypiorku lub dymki Natka kolendry Sól Sok cytrynowy Jogurtowy sos z cytryną 3-4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 rozdrobniony ząbek czosnku Sok z połowy cytryny Skórka otarta z cytryny Paprykę i cebulę pokroić w spore kawałki i podsmażyć na oleju, aż zmiękną. Pod koniec posolić. Odstawić. Szczypiorek pokroić na 3-4 części, bardzo krótko podsmażyć na oleju osobno od papryki. Soczewicę ugotować. Składniki sosu wymieszać. Soczewicę wymieszać z papryką i cebulą, doprawić sosem, dodać szczypiorek i natkę kolendry. Dla "Magazyn Wileński", 2021 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czerwone i czarne, sałatka z soczewicy
Top
Bottom