- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Czeska zupa czosnkowa z kaszą
Przepis na smaczną zupę umieściła na swoim blogu dawny_basik
150 g kaszy jęczmiennej
2 średnie ziemniaki
4 -5 plasterków szynki
co najmniej 6 ząbków czosnku
2 l wywaru z kości wieprzowych lub wywaru z warzyw
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki mielonego kminku
¼ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
ser żółty i grzanki z chleba do podania
Do gotującego się wywaru (miałam piękne kości schabowe i na nich ugotowałam wywar) wrzucić opłukaną kaszę, majeranek i kminek. Gotować przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżony czosnek i imbir. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę, lekko przesmażyć i również dodać do zupy. Całość gotować jeszcze kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.
Gorącą podawać z utartym żółtym serem i grzankami zrobionymi z chleba (ani w Czechach ani na Słowacji nie spotkałam się z grzankami z bułki, najczęściej są one z chleba wypiekanego na zakwasie).
Przepis w całości skopiowałam.
Ja gotowałam na rosole drobiowym,dałam 8 dużych ząbków czosnku.
Ugotowałam dzień wcześniej i stwierdziłam że na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza,czosnek jest bardziej wyczuwalny.
Przepis na smaczną zupę umieściła na swoim blogu dawny_basik

150 g kaszy jęczmiennej
2 średnie ziemniaki
4 -5 plasterków szynki
co najmniej 6 ząbków czosnku
2 l wywaru z kości wieprzowych lub wywaru z warzyw
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki mielonego kminku
¼ łyżeczki mielonego imbiru
sól, pieprz
ser żółty i grzanki z chleba do podania
Do gotującego się wywaru (miałam piękne kości schabowe i na nich ugotowałam wywar) wrzucić opłukaną kaszę, majeranek i kminek. Gotować przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżony czosnek i imbir. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę, lekko przesmażyć i również dodać do zupy. Całość gotować jeszcze kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.
Gorącą podawać z utartym żółtym serem i grzankami zrobionymi z chleba (ani w Czechach ani na Słowacji nie spotkałam się z grzankami z bułki, najczęściej są one z chleba wypiekanego na zakwasie).
Przepis w całości skopiowałam.
Ja gotowałam na rosole drobiowym,dałam 8 dużych ząbków czosnku.
Ugotowałam dzień wcześniej i stwierdziłam że na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza,czosnek jest bardziej wyczuwalny.