Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Czeska zupa czosnkowa z kaszą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1494146" data-attributes="member: 421"><p><span style="font-size: 26px"><span style="color: #FFA500"><strong>Czeska zupa czosnkowa z kaszą</strong></span></span></p><p></p><p>Przepis na smaczną zupę umieściła<a href="http://mozaikazycia.blogspot.com/2013/10/czeska-zupa-czosnkowa-z-kasza-znp.html" target="_blank"> <strong>na swoim blogu dawny_basik</strong></a></p><p></p><p>[ATTACH=full]86999[/ATTACH]</p><p></p><p>150 g kaszy jęczmiennej</p><p>2 średnie ziemniaki</p><p>4 -5 plasterków szynki</p><p>co najmniej 6 ząbków czosnku</p><p>2 l wywaru z kości wieprzowych lub wywaru z warzyw</p><p>1 łyżeczka majeranku</p><p>1/3 łyżeczki mielonego kminku</p><p>&#188; łyżeczki mielonego imbiru</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>ser żółty i grzanki z chleba do podania</p><p></p><p>Do gotującego się wywaru (miałam piękne kości schabowe i na nich ugotowałam wywar) wrzucić opłukaną kaszę, majeranek i kminek. Gotować przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżony czosnek i imbir. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę, lekko przesmażyć i również dodać do zupy. Całość gotować jeszcze kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem.</p><p>Gorącą podawać z utartym żółtym serem i grzankami zrobionymi z chleba (ani w Czechach ani na Słowacji nie spotkałam się z grzankami z bułki, najczęściej są one z chleba wypiekanego na zakwasie).</p><p></p><p>Przepis w całości skopiowałam.</p><p>Ja gotowałam na rosole drobiowym,dałam 8 dużych ząbków czosnku.</p><p>Ugotowałam dzień wcześniej i stwierdziłam że na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza,czosnek jest bardziej wyczuwalny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1494146, member: 421"] [SIZE=14][COLOR=#FFA500][B]Czeska zupa czosnkowa z kaszą[/B][/COLOR][/SIZE] Przepis na smaczną zupę umieściła[URL="http://mozaikazycia.blogspot.com/2013/10/czeska-zupa-czosnkowa-z-kasza-znp.html"] [B]na swoim blogu dawny_basik[/B][/URL] [ATTACH=full]86999[/ATTACH] 150 g kaszy jęczmiennej 2 średnie ziemniaki 4 -5 plasterków szynki co najmniej 6 ząbków czosnku 2 l wywaru z kości wieprzowych lub wywaru z warzyw 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki mielonego kminku ¼ łyżeczki mielonego imbiru sól, pieprz ser żółty i grzanki z chleba do podania Do gotującego się wywaru (miałam piękne kości schabowe i na nich ugotowałam wywar) wrzucić opłukaną kaszę, majeranek i kminek. Gotować przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, zmiażdżony czosnek i imbir. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę, lekko przesmażyć i również dodać do zupy. Całość gotować jeszcze kilkanaście minut do miękkości ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Gorącą podawać z utartym żółtym serem i grzankami zrobionymi z chleba (ani w Czechach ani na Słowacji nie spotkałam się z grzankami z bułki, najczęściej są one z chleba wypiekanego na zakwasie). Przepis w całości skopiowałam. Ja gotowałam na rosole drobiowym,dałam 8 dużych ząbków czosnku. Ugotowałam dzień wcześniej i stwierdziłam że na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza,czosnek jest bardziej wyczuwalny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Czeska zupa czosnkowa z kaszą
Bottom