- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Czeska zupa ziemniaczana
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
1.3 l bulionu warzywnego
30 dag ziemniaków
pasteryzowane kurki
kminek
sól
śmietana
ocet winny
siekany koper
jajko na twardo
- zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać bulion, mieszając zagotować,
- gotować na wolnym ogniu,
- wrzucić pokrojone ziemniaki, dodać kurki,
- przyprawić do smaku solą i kminkiem, gotować, aż ziemniaki zmiękną,
- dodać śmietanę, przyprawić octem, tak żeby był lekko kwaskowaty smak,
- posypać koperkiem, podawać z cząstkami jajka
Nie bawię się w kurki, zamiast tego dodaję pokruszone grzyby suszone.
Ten ocet w zupie smakuje bardzo ciekawie, na początku też nie miałam do tego zaufania, ale jest OK.
Uwaga, zupa jest bardzo gesta, prawie sos! Sugeruje dodanie polowy maki do zasmazki, inaczej ziemniaki nie maja sie w czym gotowac, a i przypalenie murowane!
Wlasciwie chcialam sie przylaczyc do "Tygodnia czeskiego" ale nie moge go znalezc, a szkoda takiego fajnego przepisu
A znalazlam go kiedys na nieistniejacej juz stronce plznenskiego sklepu z przyprawami.
qd
5 łyżek masła
5 łyżek mąki
1.3 l bulionu warzywnego
30 dag ziemniaków
pasteryzowane kurki
kminek
sól
śmietana
ocet winny
siekany koper
jajko na twardo
- zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać bulion, mieszając zagotować,
- gotować na wolnym ogniu,
- wrzucić pokrojone ziemniaki, dodać kurki,
- przyprawić do smaku solą i kminkiem, gotować, aż ziemniaki zmiękną,
- dodać śmietanę, przyprawić octem, tak żeby był lekko kwaskowaty smak,
- posypać koperkiem, podawać z cząstkami jajka
Nie bawię się w kurki, zamiast tego dodaję pokruszone grzyby suszone.
Ten ocet w zupie smakuje bardzo ciekawie, na początku też nie miałam do tego zaufania, ale jest OK.
Uwaga, zupa jest bardzo gesta, prawie sos! Sugeruje dodanie polowy maki do zasmazki, inaczej ziemniaki nie maja sie w czym gotowac, a i przypalenie murowane!
Wlasciwie chcialam sie przylaczyc do "Tygodnia czeskiego" ale nie moge go znalezc, a szkoda takiego fajnego przepisu
qd