Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czeski strudel ziemniaczany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 772868" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Jest to typowo czeska potrawa, bardzo smaczna, niedroga i łatwa do przygotowania. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot; w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.</span></p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków</p><p>15 dkg mąki</p><p>2 jajka</p><p>20 dkg resztek mięsa gotowanego, pieczonego, szynki albo kiełbasy</p><p>15 dkg bułki tartej plus 5 dkg masła do jej zrumienienia</p><p>5 dkg masła </p><p>sól</p><p></p><p>Ziemniaki przecieramy przez druciane sitko i zagniatamy szybko na dość ścisłe ciasto z mąką, jajkami, masłem oraz sporą szczyptą soli. Gdyby ciasto było zbyt wolne, dodajemy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na prostokąt i posypujemy zrumienioną w maśle bułką tartą oraz drobno posiekanym mięsem albo wędliną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i owijamy lużno w zmoczoną, odciśniętą z wody i posmarowaną cienko masłem serwetę. Oba końce zawiązujemy, strudel wkładamy do podłużnej brytfanki, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. </p><p>Po wyłożeniu na półmisek strudel kroimy ostrym nożem na ukośne plastry i polewamy gorącym masłem lub stopioną słoninką ze skwarkami. Stylowym uzupełnieniem strudla ziemniaczanego jest duszona kapusta słodka lub kwaszona. Chociaż podany z esencjonalnym sosem pomidorowym też smakuje doskonale.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 772868, member: 10341"] [SIZE=10]Jest to typowo czeska potrawa, bardzo smaczna, niedroga i łatwa do przygotowania. Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Ty i Ja" w opracowaniu kulinarnym Marii Lemnis i Henryka Vitry.[/SIZE] [B]Składniki [/B]1/2 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków 15 dkg mąki 2 jajka 20 dkg resztek mięsa gotowanego, pieczonego, szynki albo kiełbasy 15 dkg bułki tartej plus 5 dkg masła do jej zrumienienia 5 dkg masła sól Ziemniaki przecieramy przez druciane sitko i zagniatamy szybko na dość ścisłe ciasto z mąką, jajkami, masłem oraz sporą szczyptą soli. Gdyby ciasto było zbyt wolne, dodajemy jeszcze łyżkę mąki. Ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na prostokąt i posypujemy zrumienioną w maśle bułką tartą oraz drobno posiekanym mięsem albo wędliną. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i owijamy lużno w zmoczoną, odciśniętą z wody i posmarowaną cienko masłem serwetę. Oba końce zawiązujemy, strudel wkładamy do podłużnej brytfanki, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po wyłożeniu na półmisek strudel kroimy ostrym nożem na ukośne plastry i polewamy gorącym masłem lub stopioną słoninką ze skwarkami. Stylowym uzupełnieniem strudla ziemniaczanego jest duszona kapusta słodka lub kwaszona. Chociaż podany z esencjonalnym sosem pomidorowym też smakuje doskonale. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Czeski strudel ziemniaczany
Bottom