Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Czeskie wina - kategorie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1333646" data-attributes="member: 692"><p>Przywiozłam z Moraw sporo ulotek na temat win. Na jednej z nich umieszczono przeglad dopuszczonych kategorii.</p><p></p><p>Ten sam tekst znalazłam w polskiej wersji jezykowej tutaj: <a href="http://www.czerwone-rozowe-biale.pl/kategorie-win/" target="_blank">http://www.czerwone-rozowe-biale.pl/kategorie-win/</a> i kopiuję go dla Was.</p><p></p><p>STOLNI VINO - wino stołowe, wyprodukowane z gron o zawartości cukru min. 11° wino może pochodzić z wingron wyprodukowanych w jakimkolwiek kraju UE, nie może być podana odmiana ani rocznik gron, a także region winiarski,</p><p></p><p>ZEMSKE VINO - wino ziemskie, regionalne, wyprodukowane w winnicy przeznaczonej do produkcji wina jakościowego w której nie przekroczono maksymalnego plonu z hektara, minimalna zawartość cukru wynosi 14°; na etykiecie można umieścić odmianę gron a także region winiarski,</p><p></p><p>JAKOSTNI VINO - wino jakościowe, gatunkowe lub markowe min. 15°NM, wino wyprodukowane w winnicy określonego rejonu o ustalonej i nieprzekroczonej wydajności z hektara, jakościowe wino gatunkowe - produkuje się z najwyżej 3 odmian, jakościowe wino markowe - produkuje się z różnych mieszanek gron, miazgi, moszczu lub win wg receptury niezmiennej danej winnicy, na etykietach oprócz nazwy regionu, podaje się odmiane gron, subregion winiarski, miejscowość a także nazwę winnicy.</p><p></p><p>JAKOSTNI VINA Z PRIVLASTKEM - wina jakościowe z oznaczeniem - winogrona pochodzą z jednego podregionu winiarskiego, w winach tych nie wolno podwyższać zawartości cukru w moszczu,</p><p></p><p>VINO KABINETNI - wino gabinetowe o zawartości cukru najmniej 19°NM</p><p></p><p>POZDNI SBER - późny zbiór - wino o zaw.cukru 21 °NM, winogrona były zbierane jak najpóźniej, ekstraktywne najczęściej wytrawne lub półwytrawne,</p><p></p><p>VYBER Z HROZNU - wybór winogron zaw. cukru przynajmniej 24°NM, pełne i ekstraktywne wina o wyższym stężeniu alkoholu a czasami wyższej zawartości cukru osadowego,</p><p></p><p>VYBER Z BOBULI - wybór gron, które bardzo długo dojrzewały w winnicy, najcżęściej wina te są pełne i ekstraktywne, półsłodkie lub słodkie o zaw. cukru najmniej 27°NM,</p><p></p><p>VYBER Z CIBEB - wino z gron przejrzałych lub dotkniętych pleśnią Botrytis cinerea, gdzie zaw. cukru ma przynajmniej 32° NM,</p><p></p><p>SLAMOVE VINO - wino słomowe wyrabia się z winogron które przez okres min. 3 miesięcy po zbiorze dosuszały się na słomie lub sitowiu zawieszonym w dobrze wietrzonym pomieszczeniu, zaw. cukru min. 27°NM,</p><p></p><p>LEDOVE VINO - wino lodowe (Eiswein) - wino wyprodukowane ze zmarzniętych gron, zbieranych po pierwszych przymrozkach w temperaturze co najmniej – 7 °C, zawartość cukru ma co najmniej 27°NM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1333646, member: 692"] Przywiozłam z Moraw sporo ulotek na temat win. Na jednej z nich umieszczono przeglad dopuszczonych kategorii. Ten sam tekst znalazłam w polskiej wersji jezykowej tutaj: [URL="http://www.czerwone-rozowe-biale.pl/kategorie-win/"]http://www.czerwone-rozowe-biale.pl/kategorie-win/[/URL] i kopiuję go dla Was. STOLNI VINO - wino stołowe, wyprodukowane z gron o zawartości cukru min. 11° wino może pochodzić z wingron wyprodukowanych w jakimkolwiek kraju UE, nie może być podana odmiana ani rocznik gron, a także region winiarski, ZEMSKE VINO - wino ziemskie, regionalne, wyprodukowane w winnicy przeznaczonej do produkcji wina jakościowego w której nie przekroczono maksymalnego plonu z hektara, minimalna zawartość cukru wynosi 14°; na etykiecie można umieścić odmianę gron a także region winiarski, JAKOSTNI VINO - wino jakościowe, gatunkowe lub markowe min. 15°NM, wino wyprodukowane w winnicy określonego rejonu o ustalonej i nieprzekroczonej wydajności z hektara, jakościowe wino gatunkowe - produkuje się z najwyżej 3 odmian, jakościowe wino markowe - produkuje się z różnych mieszanek gron, miazgi, moszczu lub win wg receptury niezmiennej danej winnicy, na etykietach oprócz nazwy regionu, podaje się odmiane gron, subregion winiarski, miejscowość a także nazwę winnicy. JAKOSTNI VINA Z PRIVLASTKEM - wina jakościowe z oznaczeniem - winogrona pochodzą z jednego podregionu winiarskiego, w winach tych nie wolno podwyższać zawartości cukru w moszczu, VINO KABINETNI - wino gabinetowe o zawartości cukru najmniej 19°NM POZDNI SBER - późny zbiór - wino o zaw.cukru 21 °NM, winogrona były zbierane jak najpóźniej, ekstraktywne najczęściej wytrawne lub półwytrawne, VYBER Z HROZNU - wybór winogron zaw. cukru przynajmniej 24°NM, pełne i ekstraktywne wina o wyższym stężeniu alkoholu a czasami wyższej zawartości cukru osadowego, VYBER Z BOBULI - wybór gron, które bardzo długo dojrzewały w winnicy, najcżęściej wina te są pełne i ekstraktywne, półsłodkie lub słodkie o zaw. cukru najmniej 27°NM, VYBER Z CIBEB - wino z gron przejrzałych lub dotkniętych pleśnią Botrytis cinerea, gdzie zaw. cukru ma przynajmniej 32° NM, SLAMOVE VINO - wino słomowe wyrabia się z winogron które przez okres min. 3 miesięcy po zbiorze dosuszały się na słomie lub sitowiu zawieszonym w dobrze wietrzonym pomieszczeniu, zaw. cukru min. 27°NM, LEDOVE VINO - wino lodowe (Eiswein) - wino wyprodukowane ze zmarzniętych gron, zbieranych po pierwszych przymrozkach w temperaturze co najmniej – 7 °C, zawartość cukru ma co najmniej 27°NM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Czeskie wina - kategorie
Top
Bottom