- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki:
1 litr rosołu ( może być z kostki)
1 główka czosnku ( ok 10-12 zabkow)
1-2 łyżki tłuszczu ( masło, smalec, olej)
1 "kiełbaska" kremowego serka topionego ( opcjonalnie)
4-5 łyżek tartego żółtego sera ( może być no name z marketu)
sól do smaku
grzanki ( krutony) z razowca , ale i pszenne też sie nadadzą
Do wariacji na temat można sie zaopatrzyć w:
surowe jajka
gotowaną szynkę
wędzony boczek
kiełbasę lub parówki itp itd
Wykonanie:
W garnku do zupy ( lepiej wyższy i węższy) rozpuścić tluszcz, wsypać pokrojony w plasterki czosnek - 5 ząbków i uważnie podsmażyć do momentu zezłocenia. Wlać rosół, dodać serek topiony i reszte czosnku pokrojonego w plasterki.Zagotować i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować zawartość żyrafą ( albo przetrzec przez sito, albo użyc dzbana od malaksera) i doprawić do smaku.
Na talerz wysypać tarty żółty ser i grzanki ( a ściślej wcześniej ususzone pieczywo pokrojone w kostke, nie chodzi o grzanki podsmażane na tłuszczu) i zalać zupą.
Wariacje dopuszczają dodanie surowego żółtka ( na dno talerza razem z serem i grzankami), pokrojonej szynki lub innej wkładki miesnej.
Najbrdziej rustykalny przepis to: woda, czosnek, tluszcz i suchy chleb. Cala sztuka polega na tym, zeby część czosnku podsmażyć, a część dodać surowego.
Od dawna próbowałam skopiować tę zupę w domu, dopiero podpytanie u kolejnych kucharzy otworzylo mi oczy na ten drobiazg.
Przepisy zebrałam na Słowacji ( Nova Lesna i Levocza " U apostolov"
' Morawach ( Valtice,"U Bernarda"
, w Czechach ( przydrożna wiejska jadlodajnia i Kutna Hora "U kata"
.
1 litr rosołu ( może być z kostki)
1 główka czosnku ( ok 10-12 zabkow)
1-2 łyżki tłuszczu ( masło, smalec, olej)
1 "kiełbaska" kremowego serka topionego ( opcjonalnie)
4-5 łyżek tartego żółtego sera ( może być no name z marketu)
sól do smaku
grzanki ( krutony) z razowca , ale i pszenne też sie nadadzą
Do wariacji na temat można sie zaopatrzyć w:
surowe jajka
gotowaną szynkę
wędzony boczek
kiełbasę lub parówki itp itd
Wykonanie:
W garnku do zupy ( lepiej wyższy i węższy) rozpuścić tluszcz, wsypać pokrojony w plasterki czosnek - 5 ząbków i uważnie podsmażyć do momentu zezłocenia. Wlać rosół, dodać serek topiony i reszte czosnku pokrojonego w plasterki.Zagotować i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zmiksować zawartość żyrafą ( albo przetrzec przez sito, albo użyc dzbana od malaksera) i doprawić do smaku.
Na talerz wysypać tarty żółty ser i grzanki ( a ściślej wcześniej ususzone pieczywo pokrojone w kostke, nie chodzi o grzanki podsmażane na tłuszczu) i zalać zupą.
Wariacje dopuszczają dodanie surowego żółtka ( na dno talerza razem z serem i grzankami), pokrojonej szynki lub innej wkładki miesnej.
Najbrdziej rustykalny przepis to: woda, czosnek, tluszcz i suchy chleb. Cala sztuka polega na tym, zeby część czosnku podsmażyć, a część dodać surowego.
Od dawna próbowałam skopiować tę zupę w domu, dopiero podpytanie u kolejnych kucharzy otworzylo mi oczy na ten drobiazg.
Przepisy zebrałam na Słowacji ( Nova Lesna i Levocza " U apostolov"