Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Czkmeruli*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1479435" data-attributes="member: 1293"><p>Yrso, chcialam byc poprawna, przynajmniej tak mi sie wydawalo, dlatego - śmietana. </p><p>Jakos nie pamietam, bym spotykala gdzies w literaturze kucharskiej w jezyku polskim (ostatnio) slowa &quot;śmietanka&quot;. (Teraz na biezaco zobaczylam - Kuchnia Neli (wyd. Muza), Ciasta pikantne i slodkie M.Roux (wyd. Bellona), Przekąski (wyd. Buchmann), Ilustrowana encyklopedia kuchni swiata (Elipsa - Watra - 1993(!) - smietana. Przed kilkoma laty tlumaczylam teksty i przepisy z magazynu Kuchnia dla naszego czasopisma kulinarnego. Przed miesiacem skonczylam redagowanie litewskiego wydania (42 ksiazki) Kuchni swiata - tlumaczenie z polskiego - tez w polskim oryginale - SMIETANA).</p><p>Tu na cinie tez bardzo duzo tej smietany, jak ma byc slodka, a nie kwasna. Jakos nie mialam watpliwosci, bo ta kwestia jeszcze kiedys, w poczatku mej &quot;karjery&quot;cinowej byla podejmowana na Cinie, i jak pisalam smietanka - wszystko jedno byly pytania czy kwasna czy slodka... wiec niczego nie rozumiem... A bardzo bym chciala wiedziec, jak ma byc poprawnie literacko, a nie potocznie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1479435, member: 1293"] Yrso, chcialam byc poprawna, przynajmniej tak mi sie wydawalo, dlatego - śmietana. Jakos nie pamietam, bym spotykala gdzies w literaturze kucharskiej w jezyku polskim (ostatnio) slowa "śmietanka". (Teraz na biezaco zobaczylam - Kuchnia Neli (wyd. Muza), Ciasta pikantne i slodkie M.Roux (wyd. Bellona), Przekąski (wyd. Buchmann), Ilustrowana encyklopedia kuchni swiata (Elipsa - Watra - 1993(!) - smietana. Przed kilkoma laty tlumaczylam teksty i przepisy z magazynu Kuchnia dla naszego czasopisma kulinarnego. Przed miesiacem skonczylam redagowanie litewskiego wydania (42 ksiazki) Kuchni swiata - tlumaczenie z polskiego - tez w polskim oryginale - SMIETANA). Tu na cinie tez bardzo duzo tej smietany, jak ma byc slodka, a nie kwasna. Jakos nie mialam watpliwosci, bo ta kwestia jeszcze kiedys, w poczatku mej "karjery"cinowej byla podejmowana na Cinie, i jak pisalam smietanka - wszystko jedno byly pytania czy kwasna czy slodka... wiec niczego nie rozumiem... A bardzo bym chciala wiedziec, jak ma byc poprawnie literacko, a nie potocznie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Czkmeruli*
Top
Bottom