- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
ok. 1 kg czosnku
Zalewa:
1 niepełna szklanka (200g) octu10% i tyle samo wody (zalewy wystarcza na 4-5 słoiczki po musztardzie)
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
kilka ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielsk.
3 li.scie laurowe
troszkę gorczycy i koperku suszonego
Obrany czosnek sparzyć na sicie osolonym (mniej wiecej ok. 1 łyżki) lekko przestudzonym wrzątkiem , zanurzyć w zimnej wodzie by szybko ostygł. Zalać w słoiczkach lekko ostudzona zalewą . Zamknąć - NIE GOTOWAĆ.
Jak sie zaleje za mocnym wrzątkiem, albo nie daj Boże zagotuje sie to wychodzi niebieski.Nie traci smaku, ale wyglada blee
Zalewa:
1 niepełna szklanka (200g) octu10% i tyle samo wody (zalewy wystarcza na 4-5 słoiczki po musztardzie)
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
kilka ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielsk.
3 li.scie laurowe
troszkę gorczycy i koperku suszonego
Obrany czosnek sparzyć na sicie osolonym (mniej wiecej ok. 1 łyżki) lekko przestudzonym wrzątkiem , zanurzyć w zimnej wodzie by szybko ostygł. Zalać w słoiczkach lekko ostudzona zalewą . Zamknąć - NIE GOTOWAĆ.

Jak sie zaleje za mocnym wrzątkiem, albo nie daj Boże zagotuje sie to wychodzi niebieski.Nie traci smaku, ale wyglada blee
