- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Czosnkowa sałatka z bułek, pomidorów,oliwek i czosnku
Sałatka jest ściągnięta z :
http://www.smakimprezy.pl/2008/11/24/czosn...iwek-i-czosnku/
na której proszę szukać wszelkich dodatkowych informacji.
Składniki:
4 bułki kajzerki
6 ząbków czosnku
3/4 małego słoika zielonych i czarnych oliwek
100g suszonych pomidorów w oliwie.
200g pomidorów koktajlowych albo normalnych tylko odpowiednio pokrojonych i bez pestek.
1 czubata łyżka kaparów.
kilka łyżek oliwy z pomidorów + opcjonalnie trochę oliwy z pierwszego tłoczenia.
2 łyżki szczypiorku lub cebulki dymki
6 łyżek natki pietruszki
sól i pieprz
1.Do sałatki najlepiej pasują bułki dwudniowe.Bułki kroję w kostkę i przekładam do dużej miski.
2.Do kubka wlewam olej z suszonych pomidorów oraz płyn z zielonych i czarnych oliwek,zalewę z kaparów i 2 łyżki oliwki.
Rozcieram czosnek z solą i mieszam z płynem. oliwa powinna bardzo intensywnie pachnąć i smakować czosnkiem.
3.Cały płyn wlewam do bułek, jednocześnie dodając posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszam.
4.Dokładam inne składniki, czyli pokrojone pomidory, oliwki zielone i czarne, kapary, pokrojony szczypiorek oraz pokrojone suszone pomidory. Jeśli potrzeba to trochę pieprzę.
Ps.Sałatka jest dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest potrawę zdrową i na naszych stołach potrawą nie często spotykaną.
Ps.Następnym razem pokrojone bułeczki obsmażę na maśle. Tylko nie wiem czy nie zatracę w ten sposób całej esencji tej potrawy

Sałatka jest ściągnięta z :
http://www.smakimprezy.pl/2008/11/24/czosn...iwek-i-czosnku/
na której proszę szukać wszelkich dodatkowych informacji.
Składniki:
4 bułki kajzerki
6 ząbków czosnku
3/4 małego słoika zielonych i czarnych oliwek
100g suszonych pomidorów w oliwie.
200g pomidorów koktajlowych albo normalnych tylko odpowiednio pokrojonych i bez pestek.
1 czubata łyżka kaparów.
kilka łyżek oliwy z pomidorów + opcjonalnie trochę oliwy z pierwszego tłoczenia.
2 łyżki szczypiorku lub cebulki dymki
6 łyżek natki pietruszki
sól i pieprz
1.Do sałatki najlepiej pasują bułki dwudniowe.Bułki kroję w kostkę i przekładam do dużej miski.
2.Do kubka wlewam olej z suszonych pomidorów oraz płyn z zielonych i czarnych oliwek,zalewę z kaparów i 2 łyżki oliwki.
Rozcieram czosnek z solą i mieszam z płynem. oliwa powinna bardzo intensywnie pachnąć i smakować czosnkiem.
3.Cały płyn wlewam do bułek, jednocześnie dodając posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie mieszam.
4.Dokładam inne składniki, czyli pokrojone pomidory, oliwki zielone i czarne, kapary, pokrojony szczypiorek oraz pokrojone suszone pomidory. Jeśli potrzeba to trochę pieprzę.
Ps.Sałatka jest dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Jest potrawę zdrową i na naszych stołach potrawą nie często spotykaną.
Ps.Następnym razem pokrojone bułeczki obsmażę na maśle. Tylko nie wiem czy nie zatracę w ten sposób całej esencji tej potrawy

