Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Czujny chleb
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 964106" data-attributes="member: 692"><p>Czujny chleb </p><p></p><p>Tak naprawdę, to chleb herbaciany - do herbaty, ale zabawnym wydało mi się sięgnięcie po podobieństwo dźwiękowe i stąd – Czujny.[przyp.tłum.)</p><p></p><p>Niegdyś chleb na zaczynie drożdżowym był rzeczą zwyczajną. Znamy jeden z nich – tak jak podany wyżej </p><p>( również w blogu <a href="http://cruicide.livejournal.com" target="_blank">http://cruicide.livejournal.com</a> – przyp.tłum.) Karelski; a wówczas podobnych chlebów oferowano jakieś pół tuzina.</p><p>Czujny prawdopodobnie jest najprostszym z nich.</p><p></p><p><strong>Zaparka:</strong></p><p>55 g mąki żytniej pełnoziarnistej</p><p>14 g slodu</p><p>1 łyżeczka mielonej kolendry</p><p>195 g wody</p><p>Zmieszać składniki i zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i pozostawić w temperaturze 65* C na 2- 2,5 godziny,</p><p> a potem pozwolić ostygnąć do ok. 30*C, co potrwa jeszcze godzinę.</p><p><strong>Zaczyn:</strong></p><p>250 g zaparki</p><p>215 g mąki pszennej typ 750</p><p>2 g drożdży instant</p><p>80 g wody</p><p>Zamiesić dość luźne ciasto w misce o pojemności 1,5 – 2 l i przykryć ścierką; odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. </p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>520 g zaczynu</p><p>235 g mąki pszennej typ 750</p><p>7 g soli</p><p>50 g patoki</p><p>50 g wody.</p><p>Zamieszać ciasto, niezbyt długo, jedynie parę minut po tym, kiedy już będzie sklejone.</p><p>Przełożyć do nasmarowanej olejem miski, pozostawić do wyrośnięcia na 60-80 minut, w połowie rośnięcia ciasto złożyć. Kiedy wyrośnie, wyłożyć na deskę, zlikwidować duże pęcherze i uformować kulę. Przykryć ścierką, dać odpocząć 5-10 minut.</p><p>Uformować podłużny bochenek i włożyć do koszyka zlepieniem do góry do ostatecznego wyrośnięcia. Powinno to zająć 30-60 min. Zależności od temperatury otoczenia.</p><p>Wyrośnięty chleb wyłożyć na papier do pieczenia, naciąć ukośnie 3-4 razy i opryskać wodą.</p><p>Piec z parą w temperaturze 220*C 30 – 35 min. Uważnie trzeba obserwować skórkę. Ciasto jest słodkie, łatwo się przypala. Jeśli uznacie, że rumieni się zbyt szybko i mocno – zmniejszyć trzeba temperaturę piekarnika.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51560[/ATTACH]</p><p></p><p>Owszem, z rozplywajacym sie serem typu camembert i dobrze dojrzalym typu roquefort zupelne niezly.</p><p>Generalnie to jednak nie moje klimaty.</p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 964106, member: 692"] Czujny chleb Tak naprawdę, to chleb herbaciany - do herbaty, ale zabawnym wydało mi się sięgnięcie po podobieństwo dźwiękowe i stąd – Czujny.[przyp.tłum.) Niegdyś chleb na zaczynie drożdżowym był rzeczą zwyczajną. Znamy jeden z nich – tak jak podany wyżej ( również w blogu [URL="http://cruicide.livejournal.com"]http://cruicide.livejournal.com[/URL] – przyp.tłum.) Karelski; a wówczas podobnych chlebów oferowano jakieś pół tuzina. Czujny prawdopodobnie jest najprostszym z nich. [B]Zaparka:[/B] 55 g mąki żytniej pełnoziarnistej 14 g slodu 1 łyżeczka mielonej kolendry 195 g wody Zmieszać składniki i zalać wrzątkiem, dobrze wymieszać i pozostawić w temperaturze 65* C na 2- 2,5 godziny, a potem pozwolić ostygnąć do ok. 30*C, co potrwa jeszcze godzinę. [B]Zaczyn:[/B] 250 g zaparki 215 g mąki pszennej typ 750 2 g drożdży instant 80 g wody Zamiesić dość luźne ciasto w misce o pojemności 1,5 – 2 l i przykryć ścierką; odstawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia. [B]Ciasto:[/B] 520 g zaczynu 235 g mąki pszennej typ 750 7 g soli 50 g patoki 50 g wody. Zamieszać ciasto, niezbyt długo, jedynie parę minut po tym, kiedy już będzie sklejone. Przełożyć do nasmarowanej olejem miski, pozostawić do wyrośnięcia na 60-80 minut, w połowie rośnięcia ciasto złożyć. Kiedy wyrośnie, wyłożyć na deskę, zlikwidować duże pęcherze i uformować kulę. Przykryć ścierką, dać odpocząć 5-10 minut. Uformować podłużny bochenek i włożyć do koszyka zlepieniem do góry do ostatecznego wyrośnięcia. Powinno to zająć 30-60 min. Zależności od temperatury otoczenia. Wyrośnięty chleb wyłożyć na papier do pieczenia, naciąć ukośnie 3-4 razy i opryskać wodą. Piec z parą w temperaturze 220*C 30 – 35 min. Uważnie trzeba obserwować skórkę. Ciasto jest słodkie, łatwo się przypala. Jeśli uznacie, że rumieni się zbyt szybko i mocno – zmniejszyć trzeba temperaturę piekarnika. [ATTACH=full]51560[/ATTACH] Owszem, z rozplywajacym sie serem typu camembert i dobrze dojrzalym typu roquefort zupelne niezly. Generalnie to jednak nie moje klimaty. qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Czujny chleb
Top
Bottom