Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
czynaki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="terjon" data-source="post: 1242875" data-attributes="member: 4730"><p>Czynaki </p><p>Zasugerowałam się przepisem <a href="http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/przepisy/czynaki-zaproscie-mnie-do-stolu" target="_blank">stąd</a></p><p>Moje modyfikacje i proporcje na formę żaroodporną o wymiarach 22x32</p><p>1,3kg mięsa mielonego niezbyt tłustego</p><p>1 duża cebula</p><p>1 duży ząbek czosnku</p><p>0,5kg poszatkowanej kapusty</p><p>O,5kg mieszanki z warzyw ;pokrojonych w słupki takich jak marchew, pietruszka, seler.</p><p>0,8kg obranych pokrojonych w talarki ok. 4-5mm ziemniaków</p><p> kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka łyżek masła rozpuszczonego masła</p><p>sól,pieprz,rozmaryn</p><p>Wykonanie</p><p>Mięso mielę razem z cebulą i czosnkiem ,doprawiam do smaku tak jak kotlety mielone</p><p>Mieszankę warzyw łączę z kapustą doprawiam solą, pieprzem i oliwą do smaku tak jak smakowała by mi surówkę</p><p>Talarki ziemniaczane doprawiam solą, pieprzem, pokruszonym rozmarynem oraz roztopionym masłem i oliwą Solą doprawiam tak dość konkretnie no ale przesolić nie można</p><p>Mięso,warzywa z kapustą i ziemniaki dzielę na dwie części</p><p>Naczynie smaruje oliwą i wykładam warstwami kolejności</p><p>1.dno-połowa ziemniaków</p><p>2.połowa mięsa</p><p>3.połowa warzyw</p><p>4. druga połowa mięsa</p><p>5.druga połowa warzyw</p><p>6. druga połowa ziemniaków</p><p>Można zrobić prościej w takiej kolejności</p><p>1.ziemniaki</p><p>2.mięso</p><p>3.całość warzyw</p><p>4.mięso</p><p>5.ziemniaki</p><p>W każdym razie dobrze to wygląda jak ziemniaki są warstwą początkującą i kończącą.Formę przykryłam folią aluminiową,dziabnęłam w niej widelcem parę otworów i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na godzinę .Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 10 minut aby ziemniaki lekko się zrumieniły.W oryginale podaje się z ogórkami kiszonymi.</p><p>Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić ale naprawdę danie jest smaczne i ładnie wygląda.Niedawno robiła je także na proszoną kolacje.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="terjon, post: 1242875, member: 4730"] Czynaki Zasugerowałam się przepisem [URL="http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/przepisy/czynaki-zaproscie-mnie-do-stolu"]stąd[/URL] Moje modyfikacje i proporcje na formę żaroodporną o wymiarach 22x32 1,3kg mięsa mielonego niezbyt tłustego 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 0,5kg poszatkowanej kapusty O,5kg mieszanki z warzyw ;pokrojonych w słupki takich jak marchew, pietruszka, seler. 0,8kg obranych pokrojonych w talarki ok. 4-5mm ziemniaków kilka łyżek oliwy z oliwek, kilka łyżek masła rozpuszczonego masła sól,pieprz,rozmaryn Wykonanie Mięso mielę razem z cebulą i czosnkiem ,doprawiam do smaku tak jak kotlety mielone Mieszankę warzyw łączę z kapustą doprawiam solą, pieprzem i oliwą do smaku tak jak smakowała by mi surówkę Talarki ziemniaczane doprawiam solą, pieprzem, pokruszonym rozmarynem oraz roztopionym masłem i oliwą Solą doprawiam tak dość konkretnie no ale przesolić nie można Mięso,warzywa z kapustą i ziemniaki dzielę na dwie części Naczynie smaruje oliwą i wykładam warstwami kolejności 1.dno-połowa ziemniaków 2.połowa mięsa 3.połowa warzyw 4. druga połowa mięsa 5.druga połowa warzyw 6. druga połowa ziemniaków Można zrobić prościej w takiej kolejności 1.ziemniaki 2.mięso 3.całość warzyw 4.mięso 5.ziemniaki W każdym razie dobrze to wygląda jak ziemniaki są warstwą początkującą i kończącą.Formę przykryłam folią aluminiową,dziabnęłam w niej widelcem parę otworów i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200stopni na godzinę .Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze 10 minut aby ziemniaki lekko się zrumieniły.W oryginale podaje się z ogórkami kiszonymi. Zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić ale naprawdę danie jest smaczne i ładnie wygląda.Niedawno robiła je także na proszoną kolacje. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
czynaki
Top
Bottom