Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dacquoise daktylowo-orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 224470" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery'</p><p></p><p>8 porcji</p><p>Można sporządzić na 1 dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce</p><p></p><p>120 g orzechów włoskich</p><p>150 g daktyli bez pestek</p><p>5 białek</p><p>225 g cukru</p><p>25 g kakao</p><p>krem maślany mokka-patrz niżej</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Na krem maślany mokka:</p><p>W dużej misce ubić mikserem 450 g przesianego cukru pudru z 90 g masła miękkiego,45 g kakao i 5 łyżek gorącej czarnej kawy.Ubijać aż masa łatwo będzie się rozsmarowywać,jeśli to konieczne dodać więcej kawy.</p><p></p><p>Odłozyć na bok parę orzechów i daktyli do dekoracji.Pozostałe posiekać,daktyle pokroić na 1 cm kawałki.</p><p>Prażyć orzechy na patelni na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru.Ostudzić.</p><p>Dwie blachy do pieczenia wyłozyć papierem do pieczenia i narysować koła o średnicy 23 cm-za pomoca talerza lub tortownicy.</p><p>W dużej misce ubijać mikserem białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po łyżeczce cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca,a cukier całkowicie sie rozpuści.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.</p><p>Daktyle wymieszać z 4 łyżkami piany żeby sie rozdzieliły.Dodać do pozostałej piany razem z kakao i orzechami,delikatnie wymieszać..</p><p>Na każde koło na papierze wyłozyć 1/2 masy bezowej,rozsmarować i piec 15 minut.Zamienić blachy miejscami i piec następne 15 minut lub aż masa będzie chrupka z zewnątrz i ciągliwa wewnątrz.</p><p>Studzić bezy najpierw na blachcach w piekarniku przez 10 minut a potem ostrożnie podważyć nożem i studzić na kratce.</p><p>Położyć na talerzu jeden blat bezowy gładkim spodem do góry.Posmarować kremem zostawiając 1 cm wolnego brzegu naokoło.Przykryć drugim blatem płaską powierzchnią do środka,lekko docisnąć.Wstawić do lodówki by masa stężała.Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłozonymi orzechami i daktylami.</p><p></p><p>Blaty bezowe można przechowywać pod przykryciem jeden dzień bez kremu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 224470, member: 151"] Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery' 8 porcji Można sporządzić na 1 dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce 120 g orzechów włoskich 150 g daktyli bez pestek 5 białek 225 g cukru 25 g kakao krem maślany mokka-patrz niżej cukier puder do posypania Na krem maślany mokka: W dużej misce ubić mikserem 450 g przesianego cukru pudru z 90 g masła miękkiego,45 g kakao i 5 łyżek gorącej czarnej kawy.Ubijać aż masa łatwo będzie się rozsmarowywać,jeśli to konieczne dodać więcej kawy. Odłozyć na bok parę orzechów i daktyli do dekoracji.Pozostałe posiekać,daktyle pokroić na 1 cm kawałki. Prażyć orzechy na patelni na średnim ogniu aż nabiorą złotego koloru.Ostudzić. Dwie blachy do pieczenia wyłozyć papierem do pieczenia i narysować koła o średnicy 23 cm-za pomoca talerza lub tortownicy. W dużej misce ubijać mikserem białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po łyżeczce cukier aż piana będzie sztywna i lśniąca,a cukier całkowicie sie rozpuści. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Daktyle wymieszać z 4 łyżkami piany żeby sie rozdzieliły.Dodać do pozostałej piany razem z kakao i orzechami,delikatnie wymieszać.. Na każde koło na papierze wyłozyć 1/2 masy bezowej,rozsmarować i piec 15 minut.Zamienić blachy miejscami i piec następne 15 minut lub aż masa będzie chrupka z zewnątrz i ciągliwa wewnątrz. Studzić bezy najpierw na blachcach w piekarniku przez 10 minut a potem ostrożnie podważyć nożem i studzić na kratce. Położyć na talerzu jeden blat bezowy gładkim spodem do góry.Posmarować kremem zostawiając 1 cm wolnego brzegu naokoło.Przykryć drugim blatem płaską powierzchnią do środka,lekko docisnąć.Wstawić do lodówki by masa stężała.Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłozonymi orzechami i daktylami. Blaty bezowe można przechowywać pod przykryciem jeden dzień bez kremu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dacquoise daktylowo-orzechowe
Top
Bottom