Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Dacquoise glacee
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 224437" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.Desery </p><p></p><p>10 porcji </p><p>czas przygotowania ok.4 godz.oraz czas mrożenia </p><p></p><p>5 białek </p><p>300 g cukru </p><p>25 g przesianego kakao </p><p>60 g płatków migdałowych </p><p>1 l lodów kawowych </p><p>450 ml śmietany kremówki </p><p>30 g przesianego cukru pudru </p><p>2 łyżki likieru kawowego </p><p></p><p>Wyłozyć pergaminem 1 dużą i 1 małą blachę do pieczenia.Obrysowując talerz o średnicy 20 cm narysować na pergaminie na dużej blasze dwa koła a na małej jedno koło. </p><p>W dużej misce ubić mikserem białka na sztywną pianę.Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier po jednej łyżeczc na raz.Ubijać po każdym dosypaniu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca.Gumową szpatułką lub metalową trzepaczką delikatnie wymieszać przesiane kakao z masą bezową aż składniki się połaczą. </p><p>Nagrzać piekarnik do 140 stopni.Na każde koło narysowane na papierze wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować ja tak żeby pokryła całe koła.Piec ok.1 1/4 godziny lub aż będą kruche.Studzić na blachach przez 10 minut.Ostrożnie je podważyć i zdjąć z blachy.Ułozyć na kratce żeby całkowicie ostygły. </p><p>Gdy bezy stygną zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.Rozsypać migdały na blaszkę i piec ok.10-15 minut aż zbrązowieją.Odstawić na bok. </p><p>Chłodzic warstwy bezowe w zamrażalniku ok.30 min.żeby stwardniały. </p><p>Włozyć połowę lodów kawowych do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły. </p><p>Na talerzu który można wstawić do zamrażalnika ułozyć jedną warstwę bezową i posmarować ją miękkimi lodami.Wstawić bezę do zamrażalnika żeby stwardniała na 30 minut. </p><p>Tymczasem wyjąć resztę lodów do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły. </p><p>Wyjąć posmarowaną bezę z zamrażalnika przykryć drugim blatem bezowym i posmarować resztą lodów.Na wierzchu połozyć ostatnią warstwę bezową i wstawić całość do zamrażalnika na conajmniej 4 godziny by zupełnie zamarzł. </p><p></p><p>W misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i likierem kawowym.Posmarować mrożony deser bitą śmietaną i równomiernie posypać migdałami.Ponownie wstawić do zamrażalnika.Gdy bita śmietana stwardnieje deser przykryć. </p><p>Na 10 minut przed podaniem deser wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temp.pokojowej żeby łatwiej sie kroił.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 224437, member: 151"] Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.Desery 10 porcji czas przygotowania ok.4 godz.oraz czas mrożenia 5 białek 300 g cukru 25 g przesianego kakao 60 g płatków migdałowych 1 l lodów kawowych 450 ml śmietany kremówki 30 g przesianego cukru pudru 2 łyżki likieru kawowego Wyłozyć pergaminem 1 dużą i 1 małą blachę do pieczenia.Obrysowując talerz o średnicy 20 cm narysować na pergaminie na dużej blasze dwa koła a na małej jedno koło. W dużej misce ubić mikserem białka na sztywną pianę.Do ubitej piany stopniowo dodawać cukier po jednej łyżeczc na raz.Ubijać po każdym dosypaniu aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca.Gumową szpatułką lub metalową trzepaczką delikatnie wymieszać przesiane kakao z masą bezową aż składniki się połaczą. Nagrzać piekarnik do 140 stopni.Na każde koło narysowane na papierze wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować ja tak żeby pokryła całe koła.Piec ok.1 1/4 godziny lub aż będą kruche.Studzić na blachach przez 10 minut.Ostrożnie je podważyć i zdjąć z blachy.Ułozyć na kratce żeby całkowicie ostygły. Gdy bezy stygną zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni.Rozsypać migdały na blaszkę i piec ok.10-15 minut aż zbrązowieją.Odstawić na bok. Chłodzic warstwy bezowe w zamrażalniku ok.30 min.żeby stwardniały. Włozyć połowę lodów kawowych do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły. Na talerzu który można wstawić do zamrażalnika ułozyć jedną warstwę bezową i posmarować ją miękkimi lodami.Wstawić bezę do zamrażalnika żeby stwardniała na 30 minut. Tymczasem wyjąć resztę lodów do lodówki na 30 minut żeby nieco zmiękły. Wyjąć posmarowaną bezę z zamrażalnika przykryć drugim blatem bezowym i posmarować resztą lodów.Na wierzchu połozyć ostatnią warstwę bezową i wstawić całość do zamrażalnika na conajmniej 4 godziny by zupełnie zamarzł. W misce ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem i likierem kawowym.Posmarować mrożony deser bitą śmietaną i równomiernie posypać migdałami.Ponownie wstawić do zamrażalnika.Gdy bita śmietana stwardnieje deser przykryć. Na 10 minut przed podaniem deser wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temp.pokojowej żeby łatwiej sie kroił. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Dacquoise glacee
Top
Bottom