Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dacquoise truskawkowo-migdałowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 224477" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery'</p><p></p><p>8 porcji</p><p>Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek)</p><p></p><p>60 g migdałów bez skorki</p><p>6 białek</p><p>225 g cukru</p><p>600 g truskawek</p><p>krem maślano-czekoladowy-patrz niżej</p><p>450 ml śmietany kremówki</p><p></p><p>Na krem maślano-czekoladowy:</p><p>W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i 45 g kakao do uzyskania gładkiej masy.Jeśli to konieczne dodać więcej mleka.</p><p></p><p>Uprażyć migdały na patelni do złotego koloru.Wystudzić i zemleć w malakserze lub młynku.</p><p>Dwie duże blachy wyłozyć papierem do pieczenia.Narysować za pomocą talerza lub tortownicy na każdej blasze dwa koła o średnicy 20 cm-otrzymamy 4 koła.</p><p>Nagrzać piekarnik do 140 stopni.</p><p>W dużej misce ubijać białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po 1 łyżeczce cukier.Piana powinna byc sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony.</p><p>Wsypać do piany zmielone migdały i delikatnie wymieszać masę.</p><p>Rozsmarować na każdym z kół po 1/4 masy.Wstawić blachy do piekarnika i piec 30 minut.Zamienić miejscami i piec kolejne 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.Wystudzić blaty na blachach przez 10 minut potem przenieść na kratkę i ostudzić całkowicie.</p><p>Oczyszczone truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji.</p><p>Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni blat bezowy.</p><p>Ubić śmietankę na sztywno.1/3 odłożyć do dekoracji do worka z końcówką w kształcie gwiazdki.Pozostałą śmietanę rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.Śmietaną z worka wycisnąć gwiazdki dookoła brzegu.Chłodzić w lodówce ok.4 godzin.</p><p>Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 224477, member: 151"] Przepis pochodzi z książki Mary Berry pt.'Desery' 8 porcji Można sporządzić 1 dzień przed podaniem(ale przechowywać bez dekoracji z truskawek) 60 g migdałów bez skorki 6 białek 225 g cukru 600 g truskawek krem maślano-czekoladowy-patrz niżej 450 ml śmietany kremówki Na krem maślano-czekoladowy: W dużej misce ubijać mikserem 450 g przesianego cukru pudru,90 g miękkiego masła,3 łyżki ciepłego mleka lub śmietany i 45 g kakao do uzyskania gładkiej masy.Jeśli to konieczne dodać więcej mleka. Uprażyć migdały na patelni do złotego koloru.Wystudzić i zemleć w malakserze lub młynku. Dwie duże blachy wyłozyć papierem do pieczenia.Narysować za pomocą talerza lub tortownicy na każdej blasze dwa koła o średnicy 20 cm-otrzymamy 4 koła. Nagrzać piekarnik do 140 stopni. W dużej misce ubijać białka dodając pod koniec ubijania stopniowo po 1 łyżeczce cukier.Piana powinna byc sztywna i lśniąca a cukier rozpuszczony. Wsypać do piany zmielone migdały i delikatnie wymieszać masę. Rozsmarować na każdym z kół po 1/4 masy.Wstawić blachy do piekarnika i piec 30 minut.Zamienić miejscami i piec kolejne 30 minut lub do uzyskania złotego koloru.Wystudzić blaty na blachach przez 10 minut potem przenieść na kratkę i ostudzić całkowicie. Oczyszczone truskawki pokroić na cienkie plasterki-parę całych pozostawić do dekoracji. Połozyć jeden blat bezowy na paterze,posmarować 1/3 kremu maślanego i pokryć 1/3 ilości truskawek.Zrobić dwie następne warstwy i na koniec połozyć ostatni blat bezowy. Ubić śmietankę na sztywno.1/3 odłożyć do dekoracji do worka z końcówką w kształcie gwiazdki.Pozostałą śmietanę rozsmarować po wierzchu i bokach ciasta.Śmietaną z worka wycisnąć gwiazdki dookoła brzegu.Chłodzić w lodówce ok.4 godzin. Pozostawione truskawki pokroić w plasterki.Wcisnąć je w boki tortu,resztę wyłożyć na wierzch. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Dacquoise truskawkowo-migdałowe
Top
Bottom