- Paź 8, 2008
- 127
- 0
- 0
To jest ciasto daktylowe zwane przez nas mazurkiem, ponieważ robimy je tylko na Wielkanoc.
) Mam nadzieję, że ten przepis Was zainteresuje!
Składniki:
na małą tortownicę
250 g daktyli bez pestek
150 g migdałów
150 g cukru
50 g masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wafel (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Daktyle drobno pokroić. Migdały obrać ze skórki i zmielić.
2. Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać masło i utrzeć na puszystą masę.
3. Do masy dodać daktyle i migadały. Wymieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
4. Tortownicę wyłożyć papierem. I tutaj opcjonalnie: na papierze ułożyć wafel. Wyłożyć masę do tortownicy. Równo rozprowadzić.
5. Piec 30 minut w 200'C.
Smacznego!


Składniki:
na małą tortownicę
250 g daktyli bez pestek
150 g migdałów
150 g cukru
50 g masła
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
wafel (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Daktyle drobno pokroić. Migdały obrać ze skórki i zmielić.
2. Żółtka i cukier utrzeć do białości. Dodać masło i utrzeć na puszystą masę.
3. Do masy dodać daktyle i migadały. Wymieszać. Ubić pianę z białek. Dodać do masy razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
4. Tortownicę wyłożyć papierem. I tutaj opcjonalnie: na papierze ułożyć wafel. Wyłożyć masę do tortownicy. Równo rozprowadzić.
5. Piec 30 minut w 200'C.
Smacznego!
