Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Dampfnudel na słodko
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1613739" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Dampfnudel na słodko</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95405[/ATTACH]</p><p></p><p><u>Ciasto</u></p><p>500 g mąki</p><p>20 g drożdży</p><p>125 ml mleka</p><p>100 g masła</p><p>100 g cukru</p><p>odrobinę soli</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżka soku z cytryny oraz obtarta z niej skórka</p><p><u>Dodatkowo</u></p><p>śliwki albo brzoskwinie lub morele</p><p>cukier wymieszany z wanilią</p><p>kilka kropel rumu</p><p>60 g masła</p><p>60 g cukru</p><p>125 ml mleka</p><p></p><p>1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 7 cm.</p><p>2. Ze śliwki wyjmujemy pestkę, a w miejce niej wsypujemy cukier z wanilią. Sliwkę szczelnie zaklejamy ciastem.</p><p>3. W szerokim garnku rozpuszczamy masło i cukier. Wkładamy dampfnudle, wlewamy mleko, skrapiamy kilkoma kroplami rumu i przykrywamy przykrywką. Dusimy ok 10 minut.</p><p></p><p>ps 1 Porcja na 6 osób.</p><p>ps 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013 roku</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1613739, member: 140"] [SIZE=14][B]Dampfnudel na słodko[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95405[/ATTACH] [U]Ciasto[/U] 500 g mąki 20 g drożdży 125 ml mleka 100 g masła 100 g cukru odrobinę soli 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny oraz obtarta z niej skórka [U]Dodatkowo[/U] śliwki albo brzoskwinie lub morele cukier wymieszany z wanilią kilka kropel rumu 60 g masła 60 g cukru 125 ml mleka 1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy z niego krążki o średnicy 7 cm. 2. Ze śliwki wyjmujemy pestkę, a w miejce niej wsypujemy cukier z wanilią. Sliwkę szczelnie zaklejamy ciastem. 3. W szerokim garnku rozpuszczamy masło i cukier. Wkładamy dampfnudle, wlewamy mleko, skrapiamy kilkoma kroplami rumu i przykrywamy przykrywką. Dusimy ok 10 minut. ps 1 Porcja na 6 osób. ps 2 Przepis pochodzi z programu kulinarnego Kochen mit Martina und Moritz z dnia 23.02.2013 roku [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Dampfnudel na słodko
Top
Bottom