Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Danie jednogarnkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1534013" data-attributes="member: 10341"><p>Danie jednogarnkowe to najszybszy i najlepszy sposób na błyskawiczny obiad bez nadmiaru naczyń do zmywania. Połączenie mięsa, makaronu i pysznego sosu.</p><p></p><p> To co najciekawsze w daniach jednogarnkowych to zupełna dowolność. Możemy dodać składniki, jakie tylko sobie wymarzymy. Dla pożywności proponuję dodać makaron. Rodzaj mięsa, który użyjecie, również jest dowolny – w moim przypadku łopatka.</p><p></p><p> Całość skąpana jest w cudownie pomidorowym sosie. Ale najlepsze na koniec – do zmywania tylko jeden garnek!</p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Składniki</span></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej <br /> </span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">200 g makaronu kolanka ozdobne</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">0,5 kg pieczarek</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">pół słoika papryki konserwowej</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">pół słoika ogórków konserwowych</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">1 duża cebula</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">pół kieliszka czerwonego wina</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">4 ząbki czosnku</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">natka pietruszki</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">sól, pieprz</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">puszka pomidorów</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">tymianek, oregano, bazylia</span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px">oliwa</span></li> </ul><p> <ol> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i ją rozgrzewamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zaszkli, wrzucamy mielone mięso i na dużym ogniu smażymy kilka minut.</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Po tym czasie na dnie garnka powinna powstać cudowna warstewka przysmażonego mięsa. Aby ją odzyskać wlewamy wino i całość deglasujemy – czyli za pomocą łopatki skrobiemy dno patelni. Kolejnym krokiem jest dodanie byle jak posiekanego czosnku. Następnie w garnku lądują ćwiartki pieczarek. Lekko je solimy, aby puściły sok. Całość dusimy, aż płyn nie odparuje.</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Gdy to nastąpi, wlewamy do garnka puszkę pomidorów (w sezonie – kto chce świeże – ja zawsze biorę z puszki, bo są mniej wodniste) i doprawiamy całość pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią. Niezwłocznie w naczyniu ląduje również makaron oraz pokrojone w kosteczkę papryki i ogórki. Przykrywamy nasze danie i dusimy, aż makaron nie będzie al dente.</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Co jakiś czas warto zamieszać danie jednogarnkowe, gdyż ma tendencję do przywierania. Jeśli uznamy, że jest za mało płynu, śmiało można dolać odrobinę wody. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Po tym czasie na dnie garnka powinna powstać cudowna warstewka przysmażonego mięsa. Aby ją odzyskać wlewamy wino i całość deglasujemy – czyli za pomocą łopatki skrobiemy dno patelni. Kolejnym krokiem jest dodanie byle jak posiekanego czosnku. Następnie w garnku lądują ćwiartki pieczarek. Lekko je solimy, aby puściły sok. Całość dusimy, aż płyn nie odparuje.</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Gdy to nastąpi, wlewamy do garnka puszkę pomidorów (w sezonie świeże - ja zawsze z puszki, mniej wodniste)) i doprawiamy całość pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią. Niezwłocznie w naczyniu ląduje również makaron oraz pokrojone w kosteczkę papryki i ogórki. Przykrywamy nasze danie i dusimy, aż makaron nie będzie al dente.</span></li> <li data-xf-list-type="ol"><span style="font-size: 26px">Co jakiś czas warto zamieszać danie jednogarnkowe, gdyż ma tendencję do przywierania. Jeśli uznamy, że jest za mało płynu, śmiało można dolać odrobinę wody. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego</span></li> </ol><p> <span style="font-size: 26px">Żródło: Smaki i aromaty</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">PS. Wstawiam do kuchni Europejskiej, ponieważ po składnikach ani smaku nie potrafię przypisać tej potrawy do żadnej sprecyzowanej kuchni, Danie jest wypróbowane i wyśmienite. Serdecznie polecam.</span></p><p></p><p> <span style="font-size: 26px">Zachowałam formę przepisu z czasopisma, ponieważ (o czym już pisałam) dopadło mnie jakieś oczne AMD. Taka forma przy pisaniu jest dla mnie prostsza. Przepraszam i dziękuję za wyrozumiałość.</span></p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1534013, member: 10341"] Danie jednogarnkowe to najszybszy i najlepszy sposób na błyskawiczny obiad bez nadmiaru naczyń do zmywania. Połączenie mięsa, makaronu i pysznego sosu. To co najciekawsze w daniach jednogarnkowych to zupełna dowolność. Możemy dodać składniki, jakie tylko sobie wymarzymy. Dla pożywności proponuję dodać makaron. Rodzaj mięsa, który użyjecie, również jest dowolny – w moim przypadku łopatka. Całość skąpana jest w cudownie pomidorowym sosie. Ale najlepsze na koniec – do zmywania tylko jeden garnek! [SIZE=12]Składniki[/SIZE] [LIST][*][SIZE=12]0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej [/SIZE] [*][SIZE=12]200 g makaronu kolanka ozdobne[/SIZE] [*][SIZE=12]0,5 kg pieczarek[/SIZE] [*][SIZE=12]pół słoika papryki konserwowej[/SIZE] [*][SIZE=12]pół słoika ogórków konserwowych[/SIZE] [*][SIZE=12]1 duża cebula[/SIZE] [*][SIZE=12]pół kieliszka czerwonego wina[/SIZE] [*][SIZE=12]4 ząbki czosnku[/SIZE] [*][SIZE=12]natka pietruszki[/SIZE] [*][SIZE=12]sól, pieprz[/SIZE] [*][SIZE=12]puszka pomidorów[/SIZE] [*][SIZE=12]tymianek, oregano, bazylia[/SIZE] [*][SIZE=12]oliwa[/SIZE] [/LIST] [LIST=1][*][SIZE=12]Do dużego garnka wlewamy 3 łyżki oliwy i ją rozgrzewamy. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zaszkli, wrzucamy mielone mięso i na dużym ogniu smażymy kilka minut.[/SIZE] [*][SIZE=12]Po tym czasie na dnie garnka powinna powstać cudowna warstewka przysmażonego mięsa. Aby ją odzyskać wlewamy wino i całość deglasujemy – czyli za pomocą łopatki skrobiemy dno patelni. Kolejnym krokiem jest dodanie byle jak posiekanego czosnku. Następnie w garnku lądują ćwiartki pieczarek. Lekko je solimy, aby puściły sok. Całość dusimy, aż płyn nie odparuje.[/SIZE] [*][SIZE=12]Gdy to nastąpi, wlewamy do garnka puszkę pomidorów (w sezonie – kto chce świeże – ja zawsze biorę z puszki, bo są mniej wodniste) i doprawiamy całość pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią. Niezwłocznie w naczyniu ląduje również makaron oraz pokrojone w kosteczkę papryki i ogórki. Przykrywamy nasze danie i dusimy, aż makaron nie będzie al dente.[/SIZE] [*][SIZE=12]Co jakiś czas warto zamieszać danie jednogarnkowe, gdyż ma tendencję do przywierania. Jeśli uznamy, że jest za mało płynu, śmiało można dolać odrobinę wody. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego[/SIZE] [*][SIZE=12]Po tym czasie na dnie garnka powinna powstać cudowna warstewka przysmażonego mięsa. Aby ją odzyskać wlewamy wino i całość deglasujemy – czyli za pomocą łopatki skrobiemy dno patelni. Kolejnym krokiem jest dodanie byle jak posiekanego czosnku. Następnie w garnku lądują ćwiartki pieczarek. Lekko je solimy, aby puściły sok. Całość dusimy, aż płyn nie odparuje.[/SIZE] [*][SIZE=12]Gdy to nastąpi, wlewamy do garnka puszkę pomidorów (w sezonie świeże - ja zawsze z puszki, mniej wodniste)) i doprawiamy całość pieprzem, solą, tymiankiem, oregano i bazylią. Niezwłocznie w naczyniu ląduje również makaron oraz pokrojone w kosteczkę papryki i ogórki. Przykrywamy nasze danie i dusimy, aż makaron nie będzie al dente.[/SIZE] [*][SIZE=12]Co jakiś czas warto zamieszać danie jednogarnkowe, gdyż ma tendencję do przywierania. Jeśli uznamy, że jest za mało płynu, śmiało można dolać odrobinę wody. Gotowe danie podajemy z natką pietruszki. Smacznego[/SIZE] [/LIST] [SIZE=12]Żródło: Smaki i aromaty[/SIZE] [SIZE=12]PS. Wstawiam do kuchni Europejskiej, ponieważ po składnikach ani smaku nie potrafię przypisać tej potrawy do żadnej sprecyzowanej kuchni, Danie jest wypróbowane i wyśmienite. Serdecznie polecam.[/SIZE] [SIZE=12]Zachowałam formę przepisu z czasopisma, ponieważ (o czym już pisałam) dopadło mnie jakieś oczne AMD. Taka forma przy pisaniu jest dla mnie prostsza. Przepraszam i dziękuję za wyrozumiałość.[/SIZE] [B][SIZE=12] [/SIZE][/B] [B][SIZE=12] [/SIZE][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Danie jednogarnkowe
Top
Bottom