- Wrz 23, 2008
- 17,694
- 97
- 48
Delikatna zapiekanka z pora
Dwa średnie pory pociachane w półksiężyce
Mała cebula pociachana w talarki
Opakowanie sera Lazur
70-80 gramów tartego parmezanu (miałam tylko podły saszetkowy)
5 żółtek
250 ml śmietanki 30%
125 ml śmietanki 12%
Duża łycha pociętego koperku
2 duże szczypty tartej gałki muszkatołowej
3 duże szczypty pieprzu Cayenne
Duży ząbek czosnku
Sól, pieprz
Łyżka oliwy
Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Pory i cebulę zeszklić w rondelku na łyżce oliwy.
W misce porządnie rozbić żółtka, aż zjaśnieją, dodać śmietankę, pokruszonego lazura i 40g parmezanu, koperek, gałkę, Cayenne, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Dodać zeszklonego pora. Wymieszać. Przełożyć miksturę do ramekinów albo zwykłego naczynia żaroodpornego.
Do blachy do pieczenia nalać wody. Foremki z masą włożyć do blaszki z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja skręciłam temperaturę do 200stopni.
Piec ok. 35 minut, aż się środek zestali. Pięć minut przed końcem posypać parmezanem.
Bardzo smaczne. Nawet moja dziecię nie pogardziło i powiedziało, że pyszne. Troszkę za mocno przypiekłam, ale precyzyjne odmierzanie czasu i doglądanie dwulatka nie idzie w parze.
Wyszły mi dwie porcje dla dwóch dorosłych, głodnych osób.
Inspiracja
Dwa średnie pory pociachane w półksiężyce
Mała cebula pociachana w talarki
Opakowanie sera Lazur
70-80 gramów tartego parmezanu (miałam tylko podły saszetkowy)
5 żółtek
250 ml śmietanki 30%
125 ml śmietanki 12%
Duża łycha pociętego koperku
2 duże szczypty tartej gałki muszkatołowej
3 duże szczypty pieprzu Cayenne
Duży ząbek czosnku
Sól, pieprz
Łyżka oliwy
Nagrzać piekarnik do 250 stopni.
Pory i cebulę zeszklić w rondelku na łyżce oliwy.
W misce porządnie rozbić żółtka, aż zjaśnieją, dodać śmietankę, pokruszonego lazura i 40g parmezanu, koperek, gałkę, Cayenne, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Dodać zeszklonego pora. Wymieszać. Przełożyć miksturę do ramekinów albo zwykłego naczynia żaroodpornego.
Do blachy do pieczenia nalać wody. Foremki z masą włożyć do blaszki z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ja skręciłam temperaturę do 200stopni.
Piec ok. 35 minut, aż się środek zestali. Pięć minut przed końcem posypać parmezanem.
Bardzo smaczne. Nawet moja dziecię nie pogardziło i powiedziało, że pyszne. Troszkę za mocno przypiekłam, ale precyzyjne odmierzanie czasu i doglądanie dwulatka nie idzie w parze.
Wyszły mi dwie porcje dla dwóch dorosłych, głodnych osób.
Inspiracja