Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Delikatne ciasto z musem czekoladowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1300975" data-attributes="member: 2721"><p>Pomysł na krem do tego pysznego ciasta znalazłam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=35473&view=findpost&p=1257361" target="_blank">u chantel</a>, pomyślałam jednak, że doskonałym jego uzupełnieniem byłby delikatny kakaowy biszkopt. A dla przełamania słodkiego smaku, konfitura z czarnej porzeczki. Myślę, że równie dobrze sprawdziła by się konfitura wiśniowa. Oto, co przygotowałam: polecam to smaczne, mocno czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto.</p><p></p><p>[ATTACH=full]73985[/ATTACH]</p><p></p><p>3 jajka4 łyżki cukru pudru</p><p>2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>4 czubate łyżeczki ciemnego kakao</p><p>ok. 100 g mąki pszennej tortowej</p><p></p><p>375 ml śmietany tortowej 30%</p><p>200 g czekolady (2 tabliczki)</p><p>Śmietan -fix - dodatek utrwalający bitą śmietanę</p><p>ew. cukier puder, do smaku</p><p></p><p>konfitura z czarnej porzeczki</p><p>kakao do posypania wierzchu</p><p></p><p>1. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć na puch wraz z cukrem, kakao i mąką ziemniaczaną. Dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać powierzchnię. </p><p></p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia. </p><p></p><p>2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixu. Ja używam czekolady gorzkiej, można też oczywiście użyć mlecznej, jeśli taką wolicie. Podczas ubijania można śmietanę dosłodzić do smaku cukrem pudrem do smaku zwłaszcza, kiedy użyjecie gorzkiej czekolady. Do ubitej śmietany dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Na czas studzenia się ciasta odstawić przygotowany krem do lodówki. </p><p></p><p>3. Przestudzone ciasto posmarować konfiturą. Ułożyć krem, robiąc na nim dekoracyjne wzorki za pomocą widelca. Wierzch posypać kakao. Ciasto przechowywać w lodówce. </p><p></p><p>Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1300975, member: 2721"] Pomysł na krem do tego pysznego ciasta znalazłam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=35473&view=findpost&p=1257361"]u chantel[/URL], pomyślałam jednak, że doskonałym jego uzupełnieniem byłby delikatny kakaowy biszkopt. A dla przełamania słodkiego smaku, konfitura z czarnej porzeczki. Myślę, że równie dobrze sprawdziła by się konfitura wiśniowa. Oto, co przygotowałam: polecam to smaczne, mocno czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto. [ATTACH=full]73985[/ATTACH] 3 jajka4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżeczki ciemnego kakao ok. 100 g mąki pszennej tortowej 375 ml śmietany tortowej 30% 200 g czekolady (2 tabliczki) Śmietan -fix - dodatek utrwalający bitą śmietanę ew. cukier puder, do smaku konfitura z czarnej porzeczki kakao do posypania wierzchu 1. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka utrzeć na puch wraz z cukrem, kakao i mąką ziemniaczaną. Dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia. 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę ubić z dodatkiem śmietan-fixu. Ja używam czekolady gorzkiej, można też oczywiście użyć mlecznej, jeśli taką wolicie. Podczas ubijania można śmietanę dosłodzić do smaku cukrem pudrem do smaku zwłaszcza, kiedy użyjecie gorzkiej czekolady. Do ubitej śmietany dodać przestudzoną rozpuszczoną czekoladę, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Na czas studzenia się ciasta odstawić przygotowany krem do lodówki. 3. Przestudzone ciasto posmarować konfiturą. Ułożyć krem, robiąc na nim dekoracyjne wzorki za pomocą widelca. Wierzch posypać kakao. Ciasto przechowywać w lodówce. Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Delikatne ciasto z musem czekoladowym
Top
Bottom