Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1148" data-attributes="member: 36"><p><strong>Delikatny mleczny chleb na zakwasie </strong></p><p></p><p>Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka. </p><p>liczba porcji: 2 okrągłe bochenki </p><p> </p><p>1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego </p><p>2/3 szkl mleka </p><p>1/4 szkl wody źródlanej </p><p>2 łyżki roztopionego masła </p><p>1 płaska łyżka cukru </p><p>1 łyżka soli gruboziarnistej </p><p>3 i 1/4 szkl mąki pszennej </p><p>1 łyżeczka drożdży </p><p></p><p><u>Na wierzch</u>: </p><p>1 jajko </p><p>2 łyżki słodkiej śmietanki </p><p>pestki dyni i słonecznika </p><p></p><p><u>sposób przygotowania</u> </p><p>Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. </p><p></p><p><u>METODA MANUALNA</u>: </p><p>Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. </p><p>Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką. </p><p></p><p><u>MASZYNA DO CHLEBA</u>: </p><p>Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.). </p><p></p><p><u>NASTĘPNIE</u>: </p><p>Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią. </p><p>Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika. </p><p>Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. </p><p></p><p><u>dodatkowe informacje</u> </p><p>Smaczny i ze słodkim i ze słonym, bo smak samego chleba jest bardzo delikatny i neutralny. Ale u mnie w domu przynajmniej 1 bochenek jest pochłaniamy jeszcze ciepły z samym masłem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1148, member: 36"] [B]Delikatny mleczny chleb na zakwasie [/B] Mięciutki i wilgotny miąższ, chrupiąca cienka skórka. liczba porcji: 2 okrągłe bochenki 1 szkl zakwasu pszennego lub żytniego 2/3 szkl mleka 1/4 szkl wody źródlanej 2 łyżki roztopionego masła 1 płaska łyżka cukru 1 łyżka soli gruboziarnistej 3 i 1/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka drożdży [U]Na wierzch[/U]: 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki pestki dyni i słonecznika [U]sposób przygotowania[/U] Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. [U]METODA MANUALNA[/U]: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać, pod koniec dodając roztopione masło. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple, przykryte wilgotną ściereczką. [U]MASZYNA DO CHLEBA[/U]: Wlać do maszyny zakwas z mlekiem. Nastawić na program: wyrabianie ciasta. Dodać resztę składników w/g instrukcji dołączonej do maszyny. Zostawić w maszynie do końca programu (rośnięcie trwa ok. 1 godz.). [U]NASTĘPNIE[/U]: Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. na blasze pokrytej papierem do pieczenia, przykryte natłuszczoną folią. Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki. Jeden bochenek posypać pestkami dyni, drugi pestkami słonecznika. Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. [U]dodatkowe informacje[/U] Smaczny i ze słodkim i ze słonym, bo smak samego chleba jest bardzo delikatny i neutralny. Ale u mnie w domu przynajmniej 1 bochenek jest pochłaniamy jeszcze ciepły z samym masłem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Delikatny mleczny chleb na zakwasie (AgusiaH)
Top
Bottom