Żródło: Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda - Agencja Muza 1992 r.
Składniki na 4 porcje
4 jędrne gruszki
3 czubate łyżki cukru
skórka cienko obrana z 1/2 pomarańczy
1 filiżanka wody
1/2 kieliszka porto lub sherry (ew. wiśniówki lub rumu)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
3 łyżki orzechów
1/4 l śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
Cukier zagotować z 3 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Gruszki obrać, przekroić na pół. Zachować na póżniej szypułki (ogonki). Połówki gruszek wydrążyć i zagotować w syropie. Dodać porto lub sherry i wystudzić gruszki pod przykryciem. 2 łyżki cukru stopić z masłem, dodać grubo posiekane orzechy, wystudzić na natłuszczonym porcelanowym talerzyku i rozgnieść. Śmietanę ubić, doprawić cukrem waniliowym, wycisnąć szprycą do 4 szklanych czarek. Gruszki napełnić orzechami w cukrze, połówki gruszek złożyć razem, tworząc cały owoc, postawić na bitej śmietanie, ozdobić ogonkami i posypać resztą orzechów w cukrze.
Składniki na 4 porcje
4 jędrne gruszki
3 czubate łyżki cukru
skórka cienko obrana z 1/2 pomarańczy
1 filiżanka wody
1/2 kieliszka porto lub sherry (ew. wiśniówki lub rumu)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
3 łyżki orzechów
1/4 l śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
Cukier zagotować z 3 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Gruszki obrać, przekroić na pół. Zachować na póżniej szypułki (ogonki). Połówki gruszek wydrążyć i zagotować w syropie. Dodać porto lub sherry i wystudzić gruszki pod przykryciem. 2 łyżki cukru stopić z masłem, dodać grubo posiekane orzechy, wystudzić na natłuszczonym porcelanowym talerzyku i rozgnieść. Śmietanę ubić, doprawić cukrem waniliowym, wycisnąć szprycą do 4 szklanych czarek. Gruszki napełnić orzechami w cukrze, połówki gruszek złożyć razem, tworząc cały owoc, postawić na bitej śmietanie, ozdobić ogonkami i posypać resztą orzechów w cukrze.