Deser gruszkowy "Alma"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Żródło: Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda - Agencja Muza 1992 r.

Składniki na 4 porcje

4 jędrne gruszki
3 czubate łyżki cukru
skórka cienko obrana z 1/2 pomarańczy
1 filiżanka wody
1/2 kieliszka porto lub sherry (ew. wiśniówki lub rumu)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
3 łyżki orzechów
1/4 l śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego

Cukier zagotować z 3 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Gruszki obrać, przekroić na pół. Zachować na póżniej szypułki (ogonki). Połówki gruszek wydrążyć i zagotować w syropie. Dodać porto lub sherry i wystudzić gruszki pod przykryciem. 2 łyżki cukru stopić z masłem, dodać grubo posiekane orzechy, wystudzić na natłuszczonym porcelanowym talerzyku i rozgnieść. Śmietanę ubić, doprawić cukrem waniliowym, wycisnąć szprycą do 4 szklanych czarek. Gruszki napełnić orzechami w cukrze, połówki gruszek złożyć razem, tworząc cały owoc, postawić na bitej śmietanie, ozdobić ogonkami i posypać resztą orzechów w cukrze.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy