Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser gruszkowy "Alma"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 744923" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło: Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda - Agencja Muza 1992 r.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki na 4 porcje</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 jędrne gruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 czubate łyżki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">skórka cienko obrana z 1/2 pomarańczy</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 filiżanka wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 kieliszka porto lub sherry (ew. wiśniówki lub rumu)</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżeczka masła</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 łyżki orzechów</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/4 l śmietany kremówki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 torebka cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Cukier zagotować z 3 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Gruszki obrać, przekroić na pół. Zachować na póżniej szypułki (ogonki). Połówki gruszek wydrążyć i zagotować w syropie. Dodać porto lub sherry i wystudzić gruszki pod przykryciem. 2 łyżki cukru stopić z masłem, dodać grubo posiekane orzechy, wystudzić na natłuszczonym porcelanowym talerzyku i rozgnieść. Śmietanę ubić, doprawić cukrem waniliowym, wycisnąć szprycą do 4 szklanych czarek. Gruszki napełnić orzechami w cukrze, połówki gruszek złożyć razem, tworząc cały owoc, postawić na bitej śmietanie, ozdobić ogonkami i posypać resztą orzechów w cukrze.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 744923, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło: Wykwintna kuchnia na każdy dzień - Burda - Agencja Muza 1992 r. [B]Składniki na 4 porcje[/B] 4 jędrne gruszki 3 czubate łyżki cukru skórka cienko obrana z 1/2 pomarańczy 1 filiżanka wody 1/2 kieliszka porto lub sherry (ew. wiśniówki lub rumu) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 3 łyżki orzechów 1/4 l śmietany kremówki 1 torebka cukru waniliowego Cukier zagotować z 3 łyżkami wody i skórką pomarańczową. Gruszki obrać, przekroić na pół. Zachować na póżniej szypułki (ogonki). Połówki gruszek wydrążyć i zagotować w syropie. Dodać porto lub sherry i wystudzić gruszki pod przykryciem. 2 łyżki cukru stopić z masłem, dodać grubo posiekane orzechy, wystudzić na natłuszczonym porcelanowym talerzyku i rozgnieść. Śmietanę ubić, doprawić cukrem waniliowym, wycisnąć szprycą do 4 szklanych czarek. Gruszki napełnić orzechami w cukrze, połówki gruszek złożyć razem, tworząc cały owoc, postawić na bitej śmietanie, ozdobić ogonkami i posypać resztą orzechów w cukrze. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser gruszkowy "Alma"
Top
Bottom