Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser kataloński
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 20858" data-attributes="member: 49"><p><strong>Deser kataloński</strong></p><p> </p><p>1 litr pełnotłustego mleka </p><p>6 jajek </p><p>50 g mąki </p><p>kawałek kory cynamonu </p><p>150 g brązowego cukru </p><p>skórka z jednej cytryny </p><p>skórka z jednej pomarańczy </p><p>1 łyżeczka nasion anyżu lub fenkułu </p><p></p><p>Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, nasiona oraz drobno pokrojoną skórkę ze starannie umytej pomarańczy i cytryny. Pozostawić na 30 min. </p><p>Rozbić 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucić do dużej salaterki, dodać dwa całe jajka, rozbełtać. Następnie wsypywać po trochu mąkę stale mieszając. Mleko przelać przez sito i stopniowo wlewać do jajeczno-mącznej masy. Intensywnie mieszać trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Masę wlać do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Krem powinien stopniowo gęstnieć. Po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty. Krem wlać do indywidualnych, żaroodpornych salaterek lub jednego większego naczynia, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem i wstawić do piekarnika (opcja 'grill'), aż do chwili, gdy krem z wierzchu zbrązowieje, a z cukru powstanie karmel.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 20858, member: 49"] [B]Deser kataloński[/B] 1 litr pełnotłustego mleka 6 jajek 50 g mąki kawałek kory cynamonu 150 g brązowego cukru skórka z jednej cytryny skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka nasion anyżu lub fenkułu Do garnka wlać mleko, dodać cynamon, nasiona oraz drobno pokrojoną skórkę ze starannie umytej pomarańczy i cytryny. Pozostawić na 30 min. Rozbić 4 jajka, oddzielić żółtka od białek. Żółtka wrzucić do dużej salaterki, dodać dwa całe jajka, rozbełtać. Następnie wsypywać po trochu mąkę stale mieszając. Mleko przelać przez sito i stopniowo wlewać do jajeczno-mącznej masy. Intensywnie mieszać trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki. Masę wlać do garnka o grubym dnie i gotować na małym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Krem powinien stopniowo gęstnieć. Po zagotowaniu trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty. Krem wlać do indywidualnych, żaroodpornych salaterek lub jednego większego naczynia, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem i wstawić do piekarnika (opcja 'grill'), aż do chwili, gdy krem z wierzchu zbrązowieje, a z cukru powstanie karmel. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser kataloński
Top
Bottom