- Lip 11, 2007
- 861
- 1
- 0
No to teraz coś na deser
. Niezwykle smaczny, jak dla mnie połączenie budyniowej masy i smażonych, lekko kwaskowatych bananów jest niebiańskie.
Składniki na 4 porcje:
Krem:
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- ok.2 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka ( najlepiej 3,2%)
- paczka budyniu na 0,5 litra mleka ( najlepiej waniliowy Pudding niemiecki)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Banany:
- 2 duże lub 3 małe banany ( takie dość dojrzałe)
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżki rumu, ew.wódki
Sos waniliowy:
- 4 łyżki śmietanki kwaśniej 18%
- cukier waniliowy
- kilka kropli olejku waniliowego
lub
Sos kakaowy:
- 2 łyżki margaryny
- łyżeczka wody
- łyżeczka kakao
- 2, 3 łyżeczki cukru
Może być dla urozmaicenia 150 g kremówki + łyżeczka cukru, ale niekoniecznie.
Przepis:
1. Krem: Namoczyć żelatynę w odrobinie gorącej wody. Zagotować mleko z 1 łyżką masła. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. Przełożyć jajka do większego garnka i ciągle mieszając drewnianą warzechą, zalać gorącym mlekiem ( wcześniej zdjąć kożuch) i postawić na małym ogniu, aż zgęstnieje. Trzeba uważać na temperaturę, bo nie może sie zagotować - jajka się zetną. Nie wolno też trzeć za dno, tylko delikatnie mieszać. Gdy zacznie ładnie gęstnieć -zdjąć z ognia. Przelać do innego naczynia, dodać żelatynę i pozostawić do ostygnięcia.
2. Banany: Obrać i pokroić owoce w kosteczkę. Rozpuścić na patelni masło z cukrem na syrop. Podsmażyć chwilę banany, dodać resztę składników i smażyć ok. 3 minuty. Odstawić.
3. Jeżeli robimy wersję ze śmietaną - ubić ją z cukrem.
4. Nakładamy deser do pucharków - ostudzony krem, banany, śmietana - i tak robimy kilka warstw, na wierzchu ma być krem. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
5. Przygotować sos:
- waniliowy : Wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem i olejkiem, aż się cukier rozpuści
- kakaowy: Rozpuścić na ogniu margarynę z wodą, dodać resztę i ciągle mieszając gotować 3 minuty. Ostudzić
6. Udekorować deser esami-floresami z sosu.
Smacznego!

Składniki na 4 porcje:
Krem:
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- ok.2 łyżki cukru
- 0,5 litra mleka ( najlepiej 3,2%)
- paczka budyniu na 0,5 litra mleka ( najlepiej waniliowy Pudding niemiecki)
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
Banany:
- 2 duże lub 3 małe banany ( takie dość dojrzałe)
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
- 2 łyżki rumu, ew.wódki
Sos waniliowy:
- 4 łyżki śmietanki kwaśniej 18%
- cukier waniliowy
- kilka kropli olejku waniliowego
lub
Sos kakaowy:
- 2 łyżki margaryny
- łyżeczka wody
- łyżeczka kakao
- 2, 3 łyżeczki cukru
Może być dla urozmaicenia 150 g kremówki + łyżeczka cukru, ale niekoniecznie.
Przepis:
1. Krem: Namoczyć żelatynę w odrobinie gorącej wody. Zagotować mleko z 1 łyżką masła. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać proszek budyniowy i ponownie zmiksować. Przełożyć jajka do większego garnka i ciągle mieszając drewnianą warzechą, zalać gorącym mlekiem ( wcześniej zdjąć kożuch) i postawić na małym ogniu, aż zgęstnieje. Trzeba uważać na temperaturę, bo nie może sie zagotować - jajka się zetną. Nie wolno też trzeć za dno, tylko delikatnie mieszać. Gdy zacznie ładnie gęstnieć -zdjąć z ognia. Przelać do innego naczynia, dodać żelatynę i pozostawić do ostygnięcia.
2. Banany: Obrać i pokroić owoce w kosteczkę. Rozpuścić na patelni masło z cukrem na syrop. Podsmażyć chwilę banany, dodać resztę składników i smażyć ok. 3 minuty. Odstawić.
3. Jeżeli robimy wersję ze śmietaną - ubić ją z cukrem.
4. Nakładamy deser do pucharków - ostudzony krem, banany, śmietana - i tak robimy kilka warstw, na wierzchu ma być krem. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
5. Przygotować sos:
- waniliowy : Wymieszać dokładnie śmietanę z cukrem i olejkiem, aż się cukier rozpuści
- kakaowy: Rozpuścić na ogniu margarynę z wodą, dodać resztę i ciągle mieszając gotować 3 minuty. Ostudzić
6. Udekorować deser esami-floresami z sosu.
Smacznego!