- Kwi 1, 2009
- 648
- 0
- 0
1 kg jabłek pokroić na plasterki, posypać cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i galki muszkatołowej, chwilę podpiec lub podgotować do momentu az jabłka puszczą sok. Ostudzic.
4 jajka zmiksowaź z pół szklanki cukru, dodać 1/4 kostki masła, niepelną szklankę mleka, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Delikatnie przesiać 4 czubate łyzki maki.
Masę przelać do naczynia żaroodpornego, dołożyć jabłka razem z sokiem i wymieszać. Przykryć naczynie. Piec około pół godziny w 180 stopni.
Inaczej smakuje kiedy piecze się pod przykryciem, a inaczej kiedy skórka się zrumieni (mimo, że nie ma proszku do pieczenia, to masa rośnie)
Niestety masa opada, kiedy jest zimna, ale i na zimno jest smaczna. Ja podaję jabłka z sokiem z malin, z bitą śmietaną, lub polewą czekoladową.
4 jajka zmiksowaź z pół szklanki cukru, dodać 1/4 kostki masła, niepelną szklankę mleka, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Delikatnie przesiać 4 czubate łyzki maki.
Masę przelać do naczynia żaroodpornego, dołożyć jabłka razem z sokiem i wymieszać. Przykryć naczynie. Piec około pół godziny w 180 stopni.
Inaczej smakuje kiedy piecze się pod przykryciem, a inaczej kiedy skórka się zrumieni (mimo, że nie ma proszku do pieczenia, to masa rośnie)
Niestety masa opada, kiedy jest zimna, ale i na zimno jest smaczna. Ja podaję jabłka z sokiem z malin, z bitą śmietaną, lub polewą czekoladową.