Deser na ciepło z zasmażanymi jabłkami

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
1 kg jabłek pokroić na plasterki, posypać cukrem, cukrem waniliowym, odrobiną cynamonu i galki muszkatołowej, chwilę podpiec lub podgotować do momentu az jabłka puszczą sok. Ostudzic.

4 jajka zmiksowaź z pół szklanki cukru, dodać 1/4 kostki masła, niepelną szklankę mleka, szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Delikatnie przesiać 4 czubate łyzki maki.

Masę przelać do naczynia żaroodpornego, dołożyć jabłka razem z sokiem i wymieszać. Przykryć naczynie. Piec około pół godziny w 180 stopni.

Inaczej smakuje kiedy piecze się pod przykryciem, a inaczej kiedy skórka się zrumieni (mimo, że nie ma proszku do pieczenia, to masa rośnie)

Niestety masa opada, kiedy jest zimna, ale i na zimno jest smaczna. Ja podaję jabłka z sokiem z malin, z bitą śmietaną, lub polewą czekoladową.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy