Doskonały i niedrogi deser, godny polecenia, bo lekko strawny i zarazem pożywny. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
1/2 kg świeżego, nie kwaśnego twarogu (ja biorę półtłusty albo tłusty)
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (swojej ulubionej)
5 dkg masła
8 - 10 dkg cukru pudru (ja daję10 dkg)
4 łyżki rumu
utarta czekolada do posypania
biszkopciki do podania
Twaróg przecieramy przez sito. Kawę rozpuszczamy w mleku. W misce ucieramy na puch masło, dodajemy przetarty ser, cukier puder, rum oraz, ciągle mieszając, kawę rozpuszczoną w mleku. Doskonale utartą wonną masę serową ochładzamy w lodówce i następnie po wyłożeniu jej na okrągły półmisek posypujemy niezbyt obficie utartą czekoladą. Podajemy z kupnymi biszkopcikami.
Składniki
1/2 kg świeżego, nie kwaśnego twarogu (ja biorę półtłusty albo tłusty)
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (swojej ulubionej)
5 dkg masła
8 - 10 dkg cukru pudru (ja daję10 dkg)
4 łyżki rumu
utarta czekolada do posypania
biszkopciki do podania
Twaróg przecieramy przez sito. Kawę rozpuszczamy w mleku. W misce ucieramy na puch masło, dodajemy przetarty ser, cukier puder, rum oraz, ciągle mieszając, kawę rozpuszczoną w mleku. Doskonale utartą wonną masę serową ochładzamy w lodówce i następnie po wyłożeniu jej na okrągły półmisek posypujemy niezbyt obficie utartą czekoladą. Podajemy z kupnymi biszkopcikami.