Deser z Angers

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi ze "Smaków i aromatów", a zrobiłam go do Festiwalu deserów.
Składniki
100 ml jogurtu
100 ml śmietanki kremowej
30 dkg twarogu
40 dkg świeżych malin
14 dkg cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1 łyżeczka żelatyny

Najpierw rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach wrzącej wody. Następnie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę, dodajemy stopniowo 9 dkg cukru i dalej ubijamy. Sztywną śmietanę mieszamy z jogurtem i 3 łyżkami płynnej żelatyny. Twaróg miksujemy i łączymy ze śmietaną. Kawałkiem gazy wykładamy duże sitko ( metalowe lub plastikowe) i przekładamy na nie masę serową. Sitko kładziemy na salaterce lub misce (będzie ściekać serwatka), przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Odkładamy trochę ładnych malin do dekoracji, a resztę miksujemy z 5 dkg cukru i sokiem cytrynowym. Przecieramy sos przez gęste sitko i mieszamy z ostatnią łyżką płynnej żelatyny.
Twarożek przekładamy na okrągły półmisek, umieszczając go pośrodku półmiska, dookoła rozlewamy sos malinowy, a krążek serowy dekorujemy całymi malinami. Można podawać z biszkoptami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy