Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z kasztanów Montebianco
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MagdazMediolanu" data-source="post: 7740" data-attributes="member: 206"><p>1 kg kasztanów jadalnych </p><p>pół litra mleka </p><p>200 gr. cukru </p><p>1 łyżka kakao gorzkiego </p><p>troszkę cynamonu w proszku </p><p>mały kieliszek Maraschino albo innego likieru słodkiego </p><p>szczypta soli </p><p>dużo bitej śmietany </p><p></p><p>Ponacinać łupinę kasztanów, gotować je 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, obrac z łupiny i spodniej skórki . Włożyć obrane kasztany do garnka z mlekiem, solą i cukrem i gotować do miekkosci. Odlać i przecisnąć przez praskę do kartofli. Dodać kakao, cynamon i likier, dobrze wymieszać. Jeśli zbyt wodniste, postawić jeszcze garnek na chwilkę na ogniu i odparować. </p><p>Ponownie przepuścić przez praskę do kartofli wprost na talerzyki. Mają być takie zawijaski - "robale". </p><p>Przybrać bitą śmietaną. Jak ktoś lubi bardzo słodkie, śmietana też może być słodzona przed ubiciem, ale niekoniecznie. </p><p></p><p>MzM</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MagdazMediolanu, post: 7740, member: 206"] 1 kg kasztanów jadalnych pół litra mleka 200 gr. cukru 1 łyżka kakao gorzkiego troszkę cynamonu w proszku mały kieliszek Maraschino albo innego likieru słodkiego szczypta soli dużo bitej śmietany Ponacinać łupinę kasztanów, gotować je 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, obrac z łupiny i spodniej skórki . Włożyć obrane kasztany do garnka z mlekiem, solą i cukrem i gotować do miekkosci. Odlać i przecisnąć przez praskę do kartofli. Dodać kakao, cynamon i likier, dobrze wymieszać. Jeśli zbyt wodniste, postawić jeszcze garnek na chwilkę na ogniu i odparować. Ponownie przepuścić przez praskę do kartofli wprost na talerzyki. Mają być takie zawijaski - "robale". Przybrać bitą śmietaną. Jak ktoś lubi bardzo słodkie, śmietana też może być słodzona przed ubiciem, ale niekoniecznie. MzM [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z kasztanów Montebianco
Top
Bottom