Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
20 dkg (szklanka) ryżu
2 lub więcej szklanki mleka
4 duże jabłka
5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
15 dkg cukru podzielonych na porcje po 5 i 10 dkg
2 łyżki rodzynek sparzonych i osączonych
10 dkg masła (podzielonego na porcje po 5 dkg)
sok z całej cytryny
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy i posypania w kawałeczkach wierzchu deseru
Ryż gotujemy w mleku na sypko. Gdyby miał już dość, osączamy go na sicie z nadmiaru wilgoci (mleka).
Jabłka obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Ryż łączymy z jabłkami i rodzynkami oraz 5 dkg cukru - po czym mieszankę tę krótko podsmażamy w 5 dkg masła, uważając żeby się nie przyrumieniła, a tylko dobrze zagrzała i nasiąknęła masłem.
5 dkg masła ucieramy z 10 dkg cukru, dodając kolejno żółtka, sok z cytryny i cynamon. Uzyskany krem żółtkowy łączymy z ryżem. Z białek, dodając nieco cukru, ubijamy sztywna pianę, którą ostrożnie łączymy z masą ryżowo-żółtkową.
Dobrze natłuszczoną masłem formę ogniotrwałą napełniamy masą, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków masła i wypiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 - 200st.) przez 35 - 40 minut. Przed podaniem ryż posypujemy cukrem pudrem.
Tak przyrządzony ryż smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
Składniki
20 dkg (szklanka) ryżu
2 lub więcej szklanki mleka
4 duże jabłka
5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
15 dkg cukru podzielonych na porcje po 5 i 10 dkg
2 łyżki rodzynek sparzonych i osączonych
10 dkg masła (podzielonego na porcje po 5 dkg)
sok z całej cytryny
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy i posypania w kawałeczkach wierzchu deseru
Ryż gotujemy w mleku na sypko. Gdyby miał już dość, osączamy go na sicie z nadmiaru wilgoci (mleka).
Jabłka obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Ryż łączymy z jabłkami i rodzynkami oraz 5 dkg cukru - po czym mieszankę tę krótko podsmażamy w 5 dkg masła, uważając żeby się nie przyrumieniła, a tylko dobrze zagrzała i nasiąknęła masłem.
5 dkg masła ucieramy z 10 dkg cukru, dodając kolejno żółtka, sok z cytryny i cynamon. Uzyskany krem żółtkowy łączymy z ryżem. Z białek, dodając nieco cukru, ubijamy sztywna pianę, którą ostrożnie łączymy z masą ryżowo-żółtkową.
Dobrze natłuszczoną masłem formę ogniotrwałą napełniamy masą, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków masła i wypiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 - 200st.) przez 35 - 40 minut. Przed podaniem ryż posypujemy cukrem pudrem.
Tak przyrządzony ryż smakuje doskonale na ciepło i na zimno.