Deser z ryżu j jabłek

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
20 dkg (szklanka) ryżu
2 lub więcej szklanki mleka
4 duże jabłka
5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
15 dkg cukru podzielonych na porcje po 5 i 10 dkg
2 łyżki rodzynek sparzonych i osączonych
10 dkg masła (podzielonego na porcje po 5 dkg)
sok z całej cytryny
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy i posypania w kawałeczkach wierzchu deseru

Ryż gotujemy w mleku na sypko. Gdyby miał już dość, osączamy go na sicie z nadmiaru wilgoci (mleka).
Jabłka obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Ryż łączymy z jabłkami i rodzynkami oraz 5 dkg cukru - po czym mieszankę tę krótko podsmażamy w 5 dkg masła, uważając żeby się nie przyrumieniła, a tylko dobrze zagrzała i nasiąknęła masłem.
5 dkg masła ucieramy z 10 dkg cukru, dodając kolejno żółtka, sok z cytryny i cynamon. Uzyskany krem żółtkowy łączymy z ryżem. Z białek, dodając nieco cukru, ubijamy sztywna pianę, którą ostrożnie łączymy z masą ryżowo-żółtkową.
Dobrze natłuszczoną masłem formę ogniotrwałą napełniamy masą, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków masła i wypiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 - 200st.) przez 35 - 40 minut. Przed podaniem ryż posypujemy cukrem pudrem.
Tak przyrządzony ryż smakuje doskonale na ciepło i na zimno.




 

samanta

Member
Sie 19, 2007
15,957
1
0
To był mój ulubiony deser w dzieciństwie, było posypane cynamonem, zawsze z lekko ubitą smietaną z cukrem, taką, żeby sie lekko rozlewała...
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po zapieczeniu polać ubitą (albo i nie) śmietaną. Samą chęć mnie wzięła na taką modyfikację. Warto spróbować. Smacznego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy