Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z ryżu j jabłek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 759464" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Inspiracja miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">20 dkg (szklanka) ryżu</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 lub więcej szklanki mleka</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 duże jabłka</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 jajek (osobno żółtka i osobno białka)</span></p><p><span style="font-size: 26px">15 dkg cukru podzielonych na porcje po 5 i 10 dkg</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki rodzynek sparzonych i osączonych</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 dkg masła (podzielonego na porcje po 5 dkg)</span></p><p><span style="font-size: 26px">sok z całej cytryny</span></p><p><span style="font-size: 26px">szczypta cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">cukier puder do posypania</span></p><p><span style="font-size: 26px">masło do wysmarowania formy i posypania w kawałeczkach wierzchu deseru</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Ryż gotujemy w mleku na sypko. Gdyby miał już dość, osączamy go na sicie z nadmiaru wilgoci (mleka).</span></p><p><span style="font-size: 26px">Jabłka obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Ryż łączymy z jabłkami i rodzynkami oraz 5 dkg cukru - po czym mieszankę tę krótko podsmażamy w 5 dkg masła, uważając żeby się nie przyrumieniła, a tylko dobrze zagrzała i nasiąknęła masłem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 dkg masła ucieramy z 10 dkg cukru, dodając kolejno żółtka, sok z cytryny i cynamon. Uzyskany krem żółtkowy łączymy z ryżem. Z białek, dodając nieco cukru, ubijamy sztywna pianę, którą ostrożnie łączymy z masą ryżowo-żółtkową.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Dobrze natłuszczoną masłem formę ogniotrwałą napełniamy masą, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków masła i wypiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 - 200st.) przez 35 - 40 minut. Przed podaniem ryż posypujemy cukrem pudrem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Tak przyrządzony ryż smakuje doskonale na ciepło i na zimno.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 759464, member: 10341"] [SIZE=10]Inspiracja miesięcznik "Ty i Ja" - lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki[/B] 20 dkg (szklanka) ryżu 2 lub więcej szklanki mleka 4 duże jabłka 5 jajek (osobno żółtka i osobno białka) 15 dkg cukru podzielonych na porcje po 5 i 10 dkg 2 łyżki rodzynek sparzonych i osączonych 10 dkg masła (podzielonego na porcje po 5 dkg) sok z całej cytryny szczypta cynamonu cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy i posypania w kawałeczkach wierzchu deseru Ryż gotujemy w mleku na sypko. Gdyby miał już dość, osączamy go na sicie z nadmiaru wilgoci (mleka). Jabłka obieramy i po wydrążeniu gniazd nasiennych kroimy w plasterki. Ryż łączymy z jabłkami i rodzynkami oraz 5 dkg cukru - po czym mieszankę tę krótko podsmażamy w 5 dkg masła, uważając żeby się nie przyrumieniła, a tylko dobrze zagrzała i nasiąknęła masłem. 5 dkg masła ucieramy z 10 dkg cukru, dodając kolejno żółtka, sok z cytryny i cynamon. Uzyskany krem żółtkowy łączymy z ryżem. Z białek, dodając nieco cukru, ubijamy sztywna pianę, którą ostrożnie łączymy z masą ryżowo-żółtkową. Dobrze natłuszczoną masłem formę ogniotrwałą napełniamy masą, na wierzch kładziemy kilka kawałeczków masła i wypiekamy w dobrze nagrzanym piekarniku (180 - 200st.) przez 35 - 40 minut. Przed podaniem ryż posypujemy cukrem pudrem. Tak przyrządzony ryż smakuje doskonale na ciepło i na zimno. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Deser z ryżu j jabłek
Top
Bottom