- Cze 6, 2009
- 932
- 3
- 18
Podzielę się z Wami moim pomysłem na deserek.
Kiedyś miałam smaka na sernik na zimno i szukałam w necie przepisów i na podstawie jednego z nich wymyśliłam deserek, którym wszyscy się zajadają. zawiera troche śmietany, ale baza jest na jogurcie, wiec nie jest az taka bomba kaloryczna jak bysie wydawalo.
Spod pucharków, wysypuje pokruszonymi ciastkami digestive w mlecznej czekoladzie z odrobina masła, aby całość miała konsystencje mokrego piasku.
Mus:
250g śmietany - ubić na sztywno
750g jogurtu naturalnego/greckiego/serka homogenizowanego waniliowego
3-5 łyżek cukru pudru lub do smaku (mniej jeśli dało się serek słodki, więcej jeśli naturalny)
cukier waniliowy (można pominąć, jeśli jogurt lub serek był waniliowy)
1-2 kieliszki whisky (radze nie pomijać, bo daje świetny smaczek)
2-3 łyżki lub listki żelatyny (namoczyć i rozpuścić w odrobinie wrzącej wody), jeśli chce się deser o konsystencji kremu to dać mniej, jeśli cos na styl serniczka na zimno dać więcej
Śmietanę ubić, resztę składników wmiksować, wyłożyć na pokruszone ciastka. Schłodzić w lodowce i zajadać.
Można dodawać rodzynki jak kto lubi i inne dodatki według uznania.
Smacznego
Chlodza się: Było ich osiem, ale jeden nie zdazyl się schlodzic...
Kiedyś miałam smaka na sernik na zimno i szukałam w necie przepisów i na podstawie jednego z nich wymyśliłam deserek, którym wszyscy się zajadają. zawiera troche śmietany, ale baza jest na jogurcie, wiec nie jest az taka bomba kaloryczna jak bysie wydawalo.
Spod pucharków, wysypuje pokruszonymi ciastkami digestive w mlecznej czekoladzie z odrobina masła, aby całość miała konsystencje mokrego piasku.
Mus:
250g śmietany - ubić na sztywno
750g jogurtu naturalnego/greckiego/serka homogenizowanego waniliowego
3-5 łyżek cukru pudru lub do smaku (mniej jeśli dało się serek słodki, więcej jeśli naturalny)
cukier waniliowy (można pominąć, jeśli jogurt lub serek był waniliowy)
1-2 kieliszki whisky (radze nie pomijać, bo daje świetny smaczek)
2-3 łyżki lub listki żelatyny (namoczyć i rozpuścić w odrobinie wrzącej wody), jeśli chce się deser o konsystencji kremu to dać mniej, jeśli cos na styl serniczka na zimno dać więcej
Śmietanę ubić, resztę składników wmiksować, wyłożyć na pokruszone ciastka. Schłodzić w lodowce i zajadać.
Można dodawać rodzynki jak kto lubi i inne dodatki według uznania.
Smacznego
Chlodza się: Było ich osiem, ale jeden nie zdazyl się schlodzic...


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: