desery i ciasta - zdobienie, dodatki

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Jesli natkniecie sie na cos ciekawego, to moze wysylajcie mi PW z linkami, a ja bede to jakos grupowac. W ten sposob w pierwszym poscie watku bedzie zebrane tematycznie, nie bedzie trzeba sie przekopywac przez caly watek, zeby znalezc cos.

prosta dekoracja z czekolady,
proste dekoracje z czekolady/kremu
choinka z czekolady,
Kolorowana biała czekolada - robienie ozdob (cz. 1, cz. 2)

zdobienie talerzy czekolada:
(zwijanie rożka do zdobienia)
bałwany,
bambus,
bozonarodzeniowa,
kwiat wisni, dobarwiany,
kwiatowy 2,
kwiatowy 3,
prosty roslinny, ale za to dobarwiany,
swieczki,

Crem brule - opalanie
przekladanie ciasta kremem - fachowe podejscie

torty:
gwiazda - jak zrobic tort w ksztalcie gwiazdy bez formy, zdjecia krok-po-kroku
pokrywanie tortu masa marcepanowa/cukrowa (+ ładny tort, 3 pietra, wiosenne kolory)
z psem z bitej smietany (?) - jak zrobić (znalezione przez Monsai)

ozdoby/figurki/kwiaty etc z marcepanu/masy cukrowej:
róża - krok po kroku
słoń - krok po kroku jak ulepic

sklepy (jak tylko wymysle lepsze miejsce, to przerzuce to gdzies)
drobiazgi do tortow, perelki i takie tam - http://www.faktoriasmaku.pl/

Ostatnią edycję dokonał moderator:

izunia2007

Member
Cze 4, 2008
1,294
0
0
Dzieki dzieki,super!
icon_smile.gif

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Bardzo fajne te linki, obejrzałam sobie je wszystkie i wiecie co mnie zastanawia? jestem bardzo ciekawa czego oni używają do malowania tych talerzy, nie sadzę, żeby to była zwykła czekolada, kupowana w tabliczkach, ponieważ ta, rozpuszczona jest zecydowanie gestsza i nie jest az tak prosto nią rysowac, chyba, że uzywają jakejś specjalnej cukierniczej. Natomiast polewy czekoladowe (kupne) są zbyt rzadkie

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Czekolade sie temperuje, poszukaj w sieci tego hasla jesli jestes zainteresowana. Jak tylko dostane zgode od wlascicielki pewnego bloga, to wstawie tu jeden z jej postow nt. czekolady. Tymczasem link niech wystarczy.

Tutaj najbardziej istotny fragment, temperowanie, aut. A. Klimczak
"Do zastosowań profesjonalnych używa się elektrycznych temperówek. Wbrew pozorom nie mają one nic wspólnego z tymi do ołówków. Chodzi o ogrzewanie i chłodzenie czekolady, której kryształy tworzą się dopiero w odpowiednich temperaturach. Trzeba więc stopioną czekoladę ogrzać do 45°C, schłodzić do 25°C i znów ogrzać do 31°C. Najłatwiej zrobić to w kąpieli wodnej, ustawiając miskę z czekoladą nad gorącą parą i w zimnej wodzie, na zmianę. Niezastąpiony jest tu termometr do czekolady."

Ostatnią edycję dokonał moderator:

trini

Member
Paź 13, 2007
488
0
0
olasz @ 12 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822141Czekolade sie temperuje, poszukaj w sieci tego hasla jesli jestes zainteresowana. Jak tylko dostane zgode od wlascicielki pewnego bloga, to wstawie tu jeden z jej postow nt. czekolady. Tymczasem link niech wystarczy.
Cześć dziewczyny
icon_smile.gif

Zaznaczam, że tekst w blogu nie jest mój, napisała go A. Klimczak, a ja go tylko umieściłam, bo stwierdziłam, że jest bardzo dobry i niech wiecej osób go pozna
icon_smile.gif

Ale wkrótce przygotuję artykuł na temat łatwego i efektownego zdobienia tortów - i co najważniejsze szybkiego - takie torty w kilka minut.
Wczoraj taki tort zrobiłam, nie licząc pieczenia - to było 20 minut roboty.
icon_smile.gif

trini

Member
Paź 13, 2007
488
0
0
olasz @ 13 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=822440Trini, dziekuje
icon_smile.gif
Nie zdazylam jeszcze poprawic
icon_smile.gif

Ciesze sie, ze tu zajrzalas
bussi.gif
Nie ma za co
icon_smile.gif
bussi.gif

I od razu powiem, że to temperowanie to nie takie proste jest. Mnie póki co nie wychodzi tak jak powinno, ale esy floresy do zastygania na folii raz mi wyszły, więc po prostu trening czyni mistrza
icon_smile.gif

W planach mam też dekoracje przestrzenne z ciągniętego na wykałaczkach karmelu, to też jest bardzo ciekawa forma zdobienia i do tortów i do np. muffinów z kremem.

No i fondant cukrowy - powlekanie tortów własnoręcznie zrobioną masą cukrową. Jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną.
icon_smile.gif

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Znam temat temperowania, choc sama tego zabiegu jeszcze nigdy nie przeprowadzałam, jestem z byt leniwa na to
zahnlos.gif
natomiast z doswiadczenia wiem, ze połysk czekolady można uzyskać robiąc dekoracje na folii (oczywiscie jednostronny połysk). Poza tym jesli komuś bardzo zależy na połysku może użyć specjalnego jadalnego nabłyszczacza. Ciekawa jestem czy stemperowanie czekolady wplywa jakoś na jej konsystencje podczas obróbki, czy tylko na wygląd i smak. Chyba musze sie zmobilizowac i spróbowac
gruebel_2.gif

AnnaB.

Member
Mar 13, 2008
362
0
0
Jeśli linki do ciekawych sklepów w sieci, to koniecznie Tortownia Agnieszki Klimczak właśnie. Gdzie jest artykuł o temperowaniu kapryśnej damy, czyli czekolady. I termometr od razu mozna kupić. Już dwa razy robiłam zakupy w tym sklepie. Szybka obsługa, bardzo dobrze, solidnie opakowane produkty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy