- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Przepis z książki Annie Bell pt. „Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”
Składniki: (3 porcje)
1 średnia cebula (piórka)
1 średnia marchew (plasterki)
1 łodyga selera naciowego (pominęłam)
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
2 puszki (800 g) pomidorów bez skóry wraz z zalewą (pokrojonych)
4 łyżki zielonej soczewicy (dałam czerwoną)
400-500ml wody
szczypta nitek szafranu (pominęłam)
oliwa
sól
posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy w rondlu, włożyć pokrojoną cebulę, marchew, seler i chili. Smażyć 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią. W połowie smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Do warzyw dodać pomidory, soczewicę, szafran oraz 400-500 ml wody lub bulionu, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować wolno na małym ogniu około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku.
Zupę serwować, posypaną dużą ilością natki.
Smacznego

Składniki: (3 porcje)
1 średnia cebula (piórka)
1 średnia marchew (plasterki)
1 łodyga selera naciowego (pominęłam)
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
2 puszki (800 g) pomidorów bez skóry wraz z zalewą (pokrojonych)
4 łyżki zielonej soczewicy (dałam czerwoną)
400-500ml wody
szczypta nitek szafranu (pominęłam)
oliwa
sól
posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy w rondlu, włożyć pokrojoną cebulę, marchew, seler i chili. Smażyć 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią. W połowie smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Do warzyw dodać pomidory, soczewicę, szafran oraz 400-500 ml wody lub bulionu, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować wolno na małym ogniu około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku.
Zupę serwować, posypaną dużą ilością natki.
Smacznego
