Diabelska zupa soczewicowo-pomidorowa

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Przepis z książki Annie Bell pt. „Zupy. Ponad 100 przepisów na smaczne, inspirujące zupy”

stp65746.jpg

Składniki: (3 porcje)
1 średnia cebula (piórka)
1 średnia marchew (plasterki)
1 łodyga selera naciowego (pominęłam)
2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili
2 puszki (800 g) pomidorów bez skóry wraz z zalewą (pokrojonych)
4 łyżki zielonej soczewicy (dałam czerwoną)
400-500ml wody
szczypta nitek szafranu (pominęłam)
oliwa
sól
posiekana natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy w rondlu, włożyć pokrojoną cebulę, marchew, seler i chili. Smażyć 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się zrumienią. W połowie smażenia dodać przeciśnięty czosnek.
Do warzyw dodać pomidory, soczewicę, szafran oraz 400-500 ml wody lub bulionu, doprowadzić do wrzenia. Przykryć, gotować wolno na małym ogniu około 30 minut, aż soczewica będzie miękka. Posolić do smaku.

Zupę serwować, posypaną dużą ilością natki.

Smacznego
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
to pewnie zależy od ostrości papryczki, ale ja, z braku laku przy przyrządzaniu zupy za pierwszym razem dodałam łyżeczkę pieprzu cayenne i myślałam, że zionę ogniem.
icon_lol.gif
a ostre smaki lubię.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Uwielbiam takie zupy. Od czasu gdy spróbowałam po raz pierwszy pomidorowej z soczewicą Marghe wiem, że to połączenie jest rewelacyjne. Tak samo musi być z tą zupą :D Wypróbuję już wkrótce, bo pogoda w sam raz na to.

Mam taki sam kubeczek
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Shinju, Beo, w takim razie dołączam do grona miłośniczek zup tego typu.
mnie również takie połączenie składników bardzo odpowiada, szczególnie w chłodne, delikatnie mówiąc, dni.
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To i ja ustawiam się w kolejce. Wszystko, oprócz selera naciowego, mam w domu, nawet szafran. Nie muszę więc biegać po tym mrozie do sklepu. Ciekawe, czy papryczkę chili należy siekać z pestkami? Ale pieprzu kajeńskiego na wszelki wypadek dawać nie będę, chyba że zajdzie taka potrzeba. Zdjęcie bardzo smakowite.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Seniorko, dziękuję bardzo.
icon_smile.gif

wydaje mi się, że za pierwszym razem lepiej próbować wersji posiekania papryczki bez pestek- ostrości zawsze można dodać po posmakowaniu, z jej odjęciem jest jednak nieco trudniej... liczę na to, że podzielisz się wrażeniami.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Kasik, a masz może wędzoną paprykę w zapasach? doskonale się tu nada w zastępstwie.
icon_smile.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Mam,ale moja córa nie zje papryki w żadnej postaci.
Nieraz jak daję do gulaszu to mówię,że to marchewka
icon_wink.gif
i wtedy zje,ale z podejrzliwością.

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,418
2,350
113
Zrobilam z wedzona papryka zamiast papryczki chili (ale dodalam tez ostra papryke i chili w proszku). Smaczna zupa, zdecydowanie rozgrzewajaca
icon_smile.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ja właśnie skończyłam gotować. Będzie na dzisiejszy obiad. Dałam papryczkę chili z pestkami. Nie powiem, dość ognista i dla mnie rewelacyjna w smaku.
lecker.gif
Dziękuję za przepis, a już mam zamówienie na niedzielę dla mojego dorosłego potomka. Zobaczę, jak on sobie doprawi tę zupę, bo zawsze spieramy się co do ostrości. Pozdrawiam.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Anitko, Seniorko, niezmiernie się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy