Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Dimlama*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Janka" data-source="post: 1228555" data-attributes="member: 421"><p><span style="color: #9932CC"><strong><span style="font-size: 26px">Dimlama</span></strong></span></p><p></p><p>Tradycyjne azjatyckie danie z mięsa i warzyw w sosie własnym,smaczne,syte danie jednogarnkowe.</p><p> W zależności od regionu ma różne nazwy (dimlama,domłama,damłama)</p><p> Inspiracją był przepis ze strony food.passion.ru</p><p></p><p>[ATTACH=full]69542[/ATTACH]</p><p></p><p>-Baranina 600 gram (ewentualnie wołowina)</p><p></p><p>-cebula 2 szt</p><p></p><p>-marchew 2-4 szt</p><p></p><p>-ziemniaki 300 gram</p><p></p><p>-pomidory 2 szt</p><p></p><p>-czosnek 1 główka</p><p></p><p>-papryka 2 szt</p><p></p><p>-kapusta 1/2 główki</p><p></p><p>-zielenina(pietruszka,koper,kolendra)</p><p></p><p>-przyprawy (sól,pieprz,kminek)</p><p></p><p>-olej</p><p></p><p><span style="color: #800080">Mięso -pokroić w kawałki</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">cebula-w półtalarki</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">marchew-w plastry</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">obrane ziemniaki -na 4 części</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">pomidory-w cząstki</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">czosnek-grubsze kawałki</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">oczyszczona z nasion papryka-większe kawałki</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p><span style="color: #800080">kapusta-grubo skrojona</span></p><p><span style="color: #800080"></span></p><p></p><p>Do garnka z grubym dnem nalać trochę oleju,wyłożyć mięso,połowę cebuli i marchew.</p><p></p><p>Na marchew wyłożyć pokrojone ziemniaki i pozostałą cebulę.</p><p></p><p>Dodać przyprawy-kminek,sól,pieprz.</p><p></p><p>Następną warstwą są cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,na to papryka,kapusta i pokrojona zielenina.</p><p></p><p>Na końcu dodać znowu przyprawy.</p><p></p><p>Można na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty.</p><p></p><p>Garnek postawić na ogniu i kiedy mięso z warzywami się zagotuje,zmniejszyć płomień i gotować 1-1,5 godz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Janka, post: 1228555, member: 421"] [COLOR=#9932CC][B][SIZE=14]Dimlama[/SIZE][/B][/COLOR][B][SIZE=14][/size][/B][SIZE=14][/SIZE] Tradycyjne azjatyckie danie z mięsa i warzyw w sosie własnym,smaczne,syte danie jednogarnkowe. W zależności od regionu ma różne nazwy (dimlama,domłama,damłama) Inspiracją był przepis ze strony food.passion.ru [ATTACH=full]69542[/ATTACH] -Baranina 600 gram (ewentualnie wołowina) -cebula 2 szt -marchew 2-4 szt -ziemniaki 300 gram -pomidory 2 szt -czosnek 1 główka -papryka 2 szt -kapusta 1/2 główki -zielenina(pietruszka,koper,kolendra) -przyprawy (sól,pieprz,kminek) -olej [COLOR=#800080]Mięso -pokroić w kawałki cebula-w półtalarki marchew-w plastry obrane ziemniaki -na 4 części pomidory-w cząstki czosnek-grubsze kawałki oczyszczona z nasion papryka-większe kawałki kapusta-grubo skrojona [/COLOR] Do garnka z grubym dnem nalać trochę oleju,wyłożyć mięso,połowę cebuli i marchew. Na marchew wyłożyć pokrojone ziemniaki i pozostałą cebulę. Dodać przyprawy-kminek,sól,pieprz. Następną warstwą są cząstki pomidorów i pokrojony w kawałki czosnek,na to papryka,kapusta i pokrojona zielenina. Na końcu dodać znowu przyprawy. Można na wierzchu ułożyć kilka liści kapusty. Garnek postawić na ogniu i kiedy mięso z warzywami się zagotuje,zmniejszyć płomień i gotować 1-1,5 godz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Dimlama*
Top
Bottom