Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Dipy z mojej kuchni :)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KasiaRybka" data-source="post: 85539" data-attributes="member: 322"><p><strong>Pasta rozyjska z orzechami</strong> </p><p></p><p>- 20 dag twarogu </p><p>- łyżka masla </p><p>- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich </p><p>- 4-5 ząbków czosnku </p><p>- sól,pieprz do smaku. </p><p></p><p>Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką. </p><p></p><p></p><p><strong>Pasta z makreli</strong> </p><p></p><p>spora wędzona makrela </p><p>20 dag półtłustego twarogu </p><p>ze trzy konserwowe ogórki </p><p>2 łychy majonezu </p><p>koperek świeży lub suszony </p><p>sól, pieprz </p><p>łyżeczka przecieru pomidorowego </p><p></p><p>Makrelę pozbawić ości i skóry i dokładnie rozgnieść z twarogiem. </p><p>Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, dodać majonez, przecier pomidorowy, przyprawy, trochę posiekanego koperku i dokładnie połączyć. </p><p></p><p></p><p><strong>Pasta jajeczna</strong> </p><p></p><p>6 jajek ugotowanych na twardo 25 dag utartego żółtego sera 15 dag masła 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku </p><p></p><p>Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać ser, majonez i miękkie masło. Całość zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek. Dokładnie </p><p>wymieszać. </p><p></p><p><strong>Pasta z wędliny</strong> </p><p></p><p>4 jajka na twardo, </p><p>resztki wędlin ok. 40dkg, </p><p>szczypiorek </p><p></p><p></p><p>Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie. </p><p></p><p></p><p><strong>Dip musztardowo-pomidorowy</strong> </p><p></p><p>1 duży jogurt naturalny lub śmietana, 1 mały kefirek, 1/2 słoiczka musztardy grillowej Kamis'a, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy grillowej, sól i pieprz do smaku </p><p></p><p>Jogurt i kefirek przelać do miski. Dodawać kolejno majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, czosnek i miód, Wymieszać dokładnie na sos o gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą grillową. </p><p></p><p></p><p><strong>Dip twarogowo-ziołowy</strong> </p><p></p><p>25 dkg tłustego białego twarogu 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, lub jogurtu 50 ml majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku </p><p></p><p></p><p>Twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Gdyby dip był za gęsty rozprowadzić śmietaną. Podawać do pieczonych ziemniaków. </p><p></p><p></p><p>Na kanapki miła odmiana a lodówka posprzątana </p><p></p><p></p><p><strong>Dip orzechowy</strong> </p><p></p><p>świeży ogórek </p><p>5 łyżek keczupu </p><p>50 g orzechów włoskich mielonych </p><p>szczypta gałki muszkatołowej </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p></p><p>Obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy. </p><p></p><p></p><p><strong>Dip kolorowy</strong> </p><p></p><p>1 burak </p><p>łyżka kaparów </p><p>200 ml naturalnego jogurtu </p><p>1 łyżka czerwonego octu winnego </p><p>1 łyżka musztardy </p><p>1 łyżka keczupu </p><p>cukier </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p></p><p>Ugotowany burak obrać i zmiksować ze wszystkimi składnikami. Schłodzić. </p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Dip z rokpolem</strong> </p><p></p><p>50 g sera pleśniowego, najlepiej rokpola </p><p>200 ml naturalnego jogurtu </p><p>łyżka soku z cytryny </p><p>pieprz </p><p></p><p></p><p>Zmiksować wszystkie składniki. Ewentualnie doprawić cukrem. Schłodzić. </p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Dip z awokado</strong> </p><p></p><p>1 awokado </p><p>100 ml naturalnego jogurtu </p><p>1/2 cebuli </p><p>ząbek czosnku </p><p>łyżeczka oliwy </p><p>łyżka siekanej naci pietruszki </p><p>2 łyżki soku z cytryny </p><p></p><p></p><p>Awokado obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. </p><p></p><p></p><p><strong>Dip z selera</strong> </p><p></p><p>2 łyżki jogurtu naturalnego </p><p>15 dag twarożku </p><p>1 łodyga selera naciowego </p><p>2 łyżki młodych lici selera </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p></p><p>Utrzeć twarożek z jogurtem. Dodać drobno posiekaną łodygę selera i siekane liście selera. </p><p></p><p> <strong>Pasta z fasoli</strong> </p><p></p><p>1/2 szkl. fasoli </p><p>4 łyżki masła </p><p>1 łyżeczka majeranku </p><p>sól, pieprz </p><p>15-20 dag pieczarek </p><p>cebula </p><p>olej do smażenia </p><p></p><p></p><p>Fasolę namoczyć na noc. Ugotować,zemleć. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą. Również zmielić. Wszytsko razem wymieszać i przyprawić. </p><p></p><p><strong>Pasta ogórkowa</strong> </p><p></p><p>ogórek </p><p>pęczek rzodkiewek </p><p>20 dag twarogu </p><p>szczypiorek / ząbek czosnku </p><p></p><p>Starte na tarce rzodkiewki i ogórek wymieszać z twarogiem. Wymieszać ze szczypiorkiem lub rozgniecionym czosnkiem, przyprawić. </p><p></p><p><strong>Pasta musztardowa</strong> </p><p></p><p>4 jajka </p><p>duża cebula </p><p>łyżka oleju </p><p>2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy </p><p>sól </p><p></p><p>Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą. </p><p></p><p><strong>Pasta jajeczno-pomidorowa</strong> </p><p></p><p>4 jajka </p><p>duża cebula </p><p>łyżka oleju </p><p>2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy </p><p>sól </p><p></p><p>Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą. </p><p></p><p><strong>Pasta serowa z czosnkiem</strong> </p><p></p><p>20 dag twarogu </p><p>15 dag bryndzy </p><p>200 ml jogurtu naturalnego </p><p>2 łyżki oliwy </p><p>8 ząbków czosnku </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p>Bryndzę dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zmielony twaróg, dolewając stopniowo jogurt, ucierać wszystkie składniki na gładką masę </p><p></p><p><strong>Pasta z zielonego groszku</strong> </p><p></p><p>1 puszka groszku </p><p>łyżeczka masła </p><p>3 łyżki oleju </p><p>cząber </p><p>sól, pieprz </p><p></p><p>Groszek zmielić / zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami. </p><p></p><p><strong>Pasta z pora i jajek</strong> </p><p></p><p>1 por </p><p>4 jajka na twardo </p><p>3-4 korniszonów </p><p>15 dag żółtego sera </p><p>2 łyżki majonezu </p><p>2 łyżki śmietany </p><p>śól, pieprz </p><p></p><p>Pora drobno pokroić, jajka porkoić w kostkę, ogórki utrzeć na grubej tarce, wymieszać całość z majonezem i śmietaną oraz przyprawami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KasiaRybka, post: 85539, member: 322"] [B]Pasta rozyjska z orzechami[/B] - 20 dag twarogu - łyżka masla - 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich - 4-5 ząbków czosnku - sól,pieprz do smaku. Drobno posiekany czosnek utrzeć z solą i pieprzem.Potem utrzec masło i stopniowo,cały czas mieszając, dodać do niego twaróg i czosnek.Przygotowaną pastę wymieszać z orzechami,lekko schłodzić.Przed podaniem mozna posypać melisą lub pietruszką. [B]Pasta z makreli[/B] spora wędzona makrela 20 dag półtłustego twarogu ze trzy konserwowe ogórki 2 łychy majonezu koperek świeży lub suszony sól, pieprz łyżeczka przecieru pomidorowego Makrelę pozbawić ości i skóry i dokładnie rozgnieść z twarogiem. Wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami, dodać majonez, przecier pomidorowy, przyprawy, trochę posiekanego koperku i dokładnie połączyć. [B]Pasta jajeczna[/B] 6 jajek ugotowanych na twardo 25 dag utartego żółtego sera 15 dag masła 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Dodać ser, majonez i miękkie masło. Całość zmiksować. Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek. Dokładnie wymieszać. [B]Pasta z wędliny[/B] 4 jajka na twardo, resztki wędlin ok. 40dkg, szczypiorek Wędlinę (kiełbasa, szynka, cokolwiek co za wędlinę uchodzi) zmielić w maszynce do mięsa, jaka ugotowane na twardo równiez, szczypiorek posiekać wymieszac ze wszystkim odczekac aż się przegryzie i sprawdzic czy konieczne jest solenie. [B]Dip musztardowo-pomidorowy[/B] 1 duży jogurt naturalny lub śmietana, 1 mały kefirek, 1/2 słoiczka musztardy grillowej Kamis'a, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki majonezu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżka miodu, 1/2 - 1 łyżeczki przyprawy grillowej, sól i pieprz do smaku Jogurt i kefirek przelać do miski. Dodawać kolejno majonez, musztardę, koncentrat pomidorowy, czosnek i miód, Wymieszać dokładnie na sos o gładkiej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą grillową. [B]Dip twarogowo-ziołowy[/B] 25 dkg tłustego białego twarogu 100 ml kwaśnej gęstej śmietany, lub jogurtu 50 ml majonezu 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Twaróg zmiksować ze śmietaną i majonezem. Dodać zioła, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Gdyby dip był za gęsty rozprowadzić śmietaną. Podawać do pieczonych ziemniaków. Na kanapki miła odmiana a lodówka posprzątana [B]Dip orzechowy[/B] świeży ogórek 5 łyżek keczupu 50 g orzechów włoskich mielonych szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Obrany ogórek zmiksować z keczupem i orzechami. Dodać przyprawy. [B]Dip kolorowy[/B] 1 burak łyżka kaparów 200 ml naturalnego jogurtu 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka keczupu cukier sól, pieprz Ugotowany burak obrać i zmiksować ze wszystkimi składnikami. Schłodzić. [B]Dip z rokpolem[/B] 50 g sera pleśniowego, najlepiej rokpola 200 ml naturalnego jogurtu łyżka soku z cytryny pieprz Zmiksować wszystkie składniki. Ewentualnie doprawić cukrem. Schłodzić. [B]Dip z awokado[/B] 1 awokado 100 ml naturalnego jogurtu 1/2 cebuli ząbek czosnku łyżeczka oliwy łyżka siekanej naci pietruszki 2 łyżki soku z cytryny Awokado obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. [B]Dip z selera[/B] 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dag twarożku 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki młodych lici selera sól, pieprz Utrzeć twarożek z jogurtem. Dodać drobno posiekaną łodygę selera i siekane liście selera. [B]Pasta z fasoli[/B] 1/2 szkl. fasoli 4 łyżki masła 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 15-20 dag pieczarek cebula olej do smażenia Fasolę namoczyć na noc. Ugotować,zemleć. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulą. Również zmielić. Wszytsko razem wymieszać i przyprawić. [B]Pasta ogórkowa[/B] ogórek pęczek rzodkiewek 20 dag twarogu szczypiorek / ząbek czosnku Starte na tarce rzodkiewki i ogórek wymieszać z twarogiem. Wymieszać ze szczypiorkiem lub rozgniecionym czosnkiem, przyprawić. [B]Pasta musztardowa[/B] 4 jajka duża cebula łyżka oleju 2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy sól Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą. [B]Pasta jajeczno-pomidorowa[/B] 4 jajka duża cebula łyżka oleju 2 łyżki ostrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy sól Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać, cebulę drobno pokroić. Wszystkie składnik rozetrzeć razem. Doprawić solą. [B]Pasta serowa z czosnkiem[/B] 20 dag twarogu 15 dag bryndzy 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy 8 ząbków czosnku sól, pieprz Bryndzę dokładnie rozgnieść widelcem, dodać zmielony twaróg, dolewając stopniowo jogurt, ucierać wszystkie składniki na gładką masę [B]Pasta z zielonego groszku[/B] 1 puszka groszku łyżeczka masła 3 łyżki oleju cząber sól, pieprz Groszek zmielić / zmiksować, połączyć z pozostałymi składnikami. [B]Pasta z pora i jajek[/B] 1 por 4 jajka na twardo 3-4 korniszonów 15 dag żółtego sera 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany śól, pieprz Pora drobno pokroić, jajka porkoić w kostkę, ogórki utrzeć na grubej tarce, wymieszać całość z majonezem i śmietaną oraz przyprawami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Dipy z mojej kuchni :)
Top
Bottom