Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Djuveč, czyli zapiekanka z mięsa, warzyw i ryżu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1342089" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Djuveč, czyli zapiekanka z mięsa, warzyw i ryżu</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Źródło przepisu -</p><p>&quot;Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej i tureckiej&quot; 1989</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 dag ziemniaków</p><p>50 dag pomidorów (dałam półlitrowy słoik domowych pelati)</p><p>50 dag cebuli (dałam dwie duże białe cebule)</p><p>50 dag kalafiorów (u mnie jeden średniej wielkości)</p><p>50 dag karkówki baraniej (dałam wieprzową)</p><p>4 dag tłuszczu do smażenia</p><p>2 łyżeczki ostrej papryki</p><p>sól, pieprz </p><p>2 szklanki wody lub rosołu</p><p>4 łyżki ryżu (dałam 5 łyżek basmati)</p><p>u mnie dodatkowo słodka papryka, czubrica</p><p>i garść zielonej fasolki szparagowej dla koloru</p><p>oraz natka pietruszki do posypania gotowego dania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mięso pokroić w małe kawałeczki, usmażyć porcjami na tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, dusić kilka minut.</p><p>Warzywa oczyścić i rozdrobnić, wymieszać z opłukanym ryżem i na wpół usmażonym mięsem z cebulą.</p><p>Doprawić do smaku, przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, zalać wodą lub rosołem, przykryć i wstawić na półtorej godziny do niezbyt gorącego piekarnika (u mnie 175 stopni, 1 3/4 godziny).</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Pod tą nazwą spotkałam w posiadanych książkach wiele ciekawych zapiekanek z różnych warzyw - papryki, kabaczka, bakłażanów, marchewki, z mięsem baranim czy wieprzowym lub nawet bez mięsa, zawsze z cebulą, pomidorami i ryżem.</p><p>Smaczny, aromatyczny, samo się robiący obiad.</p><p>W czasie pieczenia warto moim zdaniem choć raz przemieszać składniki, by wszystko równomiernie się upiekło.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76878[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1342089, member: 1024"] [B]Djuveč, czyli zapiekanka z mięsa, warzyw i ryżu[/B] Źródło przepisu - "Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej i tureckiej" 1989 [B]Składniki:[/B] 50 dag ziemniaków 50 dag pomidorów (dałam półlitrowy słoik domowych pelati) 50 dag cebuli (dałam dwie duże białe cebule) 50 dag kalafiorów (u mnie jeden średniej wielkości) 50 dag karkówki baraniej (dałam wieprzową) 4 dag tłuszczu do smażenia 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz 2 szklanki wody lub rosołu 4 łyżki ryżu (dałam 5 łyżek basmati) u mnie dodatkowo słodka papryka, czubrica i garść zielonej fasolki szparagowej dla koloru oraz natka pietruszki do posypania gotowego dania [B]Wykonanie:[/B] Mięso pokroić w małe kawałeczki, usmażyć porcjami na tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, dusić kilka minut. Warzywa oczyścić i rozdrobnić, wymieszać z opłukanym ryżem i na wpół usmażonym mięsem z cebulą. Doprawić do smaku, przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, zalać wodą lub rosołem, przykryć i wstawić na półtorej godziny do niezbyt gorącego piekarnika (u mnie 175 stopni, 1 3/4 godziny). [B]Moje uwagi:[/B] Pod tą nazwą spotkałam w posiadanych książkach wiele ciekawych zapiekanek z różnych warzyw - papryki, kabaczka, bakłażanów, marchewki, z mięsem baranim czy wieprzowym lub nawet bez mięsa, zawsze z cebulą, pomidorami i ryżem. Smaczny, aromatyczny, samo się robiący obiad. W czasie pieczenia warto moim zdaniem choć raz przemieszać składniki, by wszystko równomiernie się upiekło. [ATTACH=full]76878[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Djuveč, czyli zapiekanka z mięsa, warzyw i ryżu
Bottom